Ropogósra sült szezámmagos kiflik puha kelt tésztából: kívül ropogós, a belseje foszlós
A régi, nagyiféle szezámmagos kifli kelt tésztából készül, és nem lehet a ropogtatását abbahagyni.
Szeretem a házi péksüteményeket, szerintem sokkal jobban megéri otthon elkészíteni őket, nem csak anyagilag, azt se feledd, hogy a házi változatba jól tudod, mi kerül. Érdemes rászánni az időt és meglepni magad és a családot a saját készítésű harapnivalóval.
A péksütemények hatalmas választékában örök kedvenc a kakaós csiga. A finomság leveles és kelt tésztából is finom, én mégis a keltre teszem le a voksomat, mert sokkal puhább a tésztája. Maradva a foszlós változatnál, most egy sósat készítettem, csupa jó dologgal megpakolva. Az ihletet a songoku pizza adta, amelyben szintén a sonka, kukorica és a sajt dominál, csak a gomba maradt le, de te azzal is gazdagíthatod a tésztát.
A tésztára bármi kerülhet, amit jónak vélsz. Remekül illik hozzá a bacon, aszalt paradicsom, sajtból pedig többfélét is kipróbálhatsz. A fűszerezéssel is lehetsz merész, keverj a krémsajthoz valamilyen pikánsabb fűszert, mely jól érezteti magát.
A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyúrjunk belőle lágy tésztát. A tésztacipót takarjuk le konyharuhával és meleg helyen, 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk ujjnyi vastagságúra.
A tésztára kenjük rá a krémsajtot, utána szórjuk rá a reszelt sajtot, sonkát, a leszűrt kukoricát és a hagymát. A tésztát tekerjük fel úgy, mintha kakaós csigát készítenénk, majd vágjuk csigákra.
A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejükre szórjunk reszelt sajtot, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre (sütőtől függően néhány perccel több is lehet).
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu