Foszlós, sonkával és sajttal töltött tekercs – A vajtól és a tojástól pihe-puha lesz a tészta

5
Nyomtatás
sstcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sonkával és sajttal megpakolt tészta elképesztően laktató, egy könnyű leves után tökéletes második fogás.

Van úgy, hogy a hűtőben túl sok felvágott lapul, és mivel ezek könnyen lejárhatnak, néha rákényszerül az ember, hogy minél előbb felhasználja őket. A sonka remekül illik különböző salátákba vagy tésztás ételekbe, de ha nem sajnálod rá az időt, kelt tésztába is kerülhet a felvágott.

A sós tésztatekercs akkor lesz a legfinomabb, ha nincs kisajnálva belőle az alapanyag, hát én nem spóroltam vele, sütés közben kicsit meg is repedt a tésztakígyó. Ugyanúgy, mint a bejglinél, itt sem az a fontos, hogy repedezésmentes legyen a tészta, hanem az, hogy jó bőséges legyen benne a töltelék.

A sonkás tekercs nagyon laktató, ezért mellé egy könnyedebb leves bőven elég lesz. A tészta másnap is finom, de érdemes sütőben átmelegíteni. A tekercs belsejét mézes mustárral is meg lehet kenni, én azonban krémsajtot választottam hozzá. A megpakolt finomságot szezámmaggal szórtam meg, de ez is variálható, kerülhet rá reszelt sajt, durva szemű só és bors is.

Sajtos, sonkás tekercs

sstct

Hozzávalók 6 személyre

  • 150 milliliter tej (langyos)
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 gramm élesztő
  • 50 dekagramm liszt
  • 20 dekagramm vaj
  • 1 darab tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 125 gramm philadelphia krémsajt (natúr)
  • 25 dekagramm sonka
  • 30 dekagramm sajt
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • szezámmag ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, az élesztőt morzsoljuk bele, majd hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval és borssal, majd a puha vajat is morzsoljuk bele, a közepébe vájjunk mélyedést. Üssük bele a tojást, kezdjük el egybedolgozni a tésztát, miközben az élesztős keveréket a liszthez adagoljuk. A lágy, de nem ragadós tésztát lefedve, meleg helyen 1 órát kelesszük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd kenjük meg krémsajttal, pakoljuk rá a sonkát, a reszelt sajtot szórjuk rá. A megpakolt tésztát a hosszabb oldal mentén tekerjük fel, majd fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. A tésztakígyó tetejét villával szurkáljuk meg, felvert tojással kenjük meg, a tetejére szórjunk szezámmagot, majd 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon