![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A nyári villámsaláta - Tökéletes választás főzésmentes napokra
![bscover](https://kep.index.hu/1/0/3319/33197/331972/33197294_2543864_c62c0dcf3867ada895c1edce3fc65476_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Tartalmas saláta, remek választás olyan napokra, amikor nincs kedvünk a tűzhely előtt állni és főzőcskézni.
A nyári hőségben kötelező friss salátákat fogyasztani. Az egészséges falatok jólesnek a testnek és léleknek egyaránt. Legyünk őszinték, mikor pokolian forró napok tombolnak, semmi kedvünk a meleg tűzhely előtt állni és főzőcskézni, ennünk azonban kell - ez a saláta tökéletes választás a gáztűzhelymentes napokra. Jó nagy tálba pakoljuk a finomságokat, amelyeket tartármártással keverünk össze, a salátát hűtőbe toljuk, ha pedig megéhezünk, csak előkapjuk.
Évszaktól függetlenül is szoktam salátákat készíteni, nyáron azonban sokkal gyakrabban választom a könnyű, mégis tartalmas változatokat, melyek nem nehezítik el a gyomrot, de finomak. A Brutus az öcsém kedvenc salátája, amit olykor hús mellé is szoktam neki készíteni. Minél hidegebb, annál jobb lesz, hiszen az ízek összeérnek.
A tartármártás elkészítését mindenki csinálja a saját bevált receptje alapján, sokan házi készítésű, adalékanyagmentes majonézt kevernek ki, majd összedolgozzák a tejföllel, míg mások a bolti verziót használják hozzá. Van, aki a majonéz ízét hangsúlyozza a mártásban, míg más inkább több tejfölt tesz a szószba, ezért sem írok pontos arányokat, mert a tartárt mindenki máshogy szereti - savanykásan vagy édesen. Én például mindig teszek bele 1 teáskanál cukrot is, de ha ez valakinek nem szimpatikus, egyszerűen hagyja ki belőle.
Brutus saláta
![bsct](https://kep.index.hu/1/0/3319/33197/331972/33197246_fd52928a3b0cbc9504f61bb84932403a_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 2 fej jégsaláta
- 150 gramm csemegekukorica
- 30 dekagramm sonka
- 20 dekagramm trappista sajt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 6 evőkanál majonéz
- 3 evőkanál 20%-os tejföl
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
A jégsalátát szedjük leveleire és alaposan mossuk meg. Vegyünk elő egy nagy tálat, a salátaleveleket tépjük ösze, vagy tetszőleges méretűre vágjuk össze.
A dobozos kukoricát szabadítsuk meg a levétől, majd borítsuk a salátára.
A sonkát közepes méretűre kockázzuk fel, adjuk a salátához.
A sajtot reszeljük le, mehet is a salátához, amit sóval, borssal keverjünk össze.
A tartármártáshoz a tejfölt és majonézt keverjük össze, sóval, borssal és az 1 teáskanál cukorral ízesítsük. A szószt öntsük a salátára, alapos keverés után fedjük le alufóliával, majd tegyük hűtőbe, hidegen fogyasztva a legfinomabb.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!