A nyári villámsaláta - Tökéletes választás főzésmentes napokra

bscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tartalmas saláta, remek választás olyan napokra, amikor nincs kedvünk a tűzhely előtt állni és főzőcskézni.

A nyári hőségben kötelező friss salátákat fogyasztani. Az egészséges falatok jólesnek a testnek és léleknek egyaránt. Legyünk őszinték, mikor pokolian forró napok tombolnak, semmi kedvünk a meleg tűzhely előtt állni és főzőcskézni, ennünk azonban kell - ez a saláta tökéletes választás a gáztűzhelymentes napokra. Jó nagy tálba pakoljuk a finomságokat, amelyeket tartármártással keverünk össze, a salátát hűtőbe toljuk, ha pedig megéhezünk, csak előkapjuk.

Évszaktól függetlenül is szoktam salátákat készíteni, nyáron azonban sokkal gyakrabban választom a könnyű, mégis tartalmas változatokat, melyek nem nehezítik el a gyomrot, de finomak. A Brutus az öcsém kedvenc salátája, amit olykor hús mellé is szoktam neki készíteni. Minél hidegebb, annál jobb lesz, hiszen az ízek összeérnek.

A tartármártás elkészítését mindenki csinálja a saját bevált receptje alapján, sokan házi készítésű, adalékanyagmentes majonézt kevernek ki, majd összedolgozzák a tejföllel, míg mások a bolti verziót használják hozzá. Van, aki a majonéz ízét hangsúlyozza a mártásban, míg más inkább több tejfölt tesz a szószba, ezért sem írok pontos arányokat, mert a tartárt mindenki máshogy szereti - savanykásan vagy édesen. Én például mindig teszek bele 1 teáskanál cukrot is, de ha ez valakinek nem szimpatikus, egyszerűen hagyja ki belőle.

Brutus saláta

bsct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej jégsaláta
  • 150 gramm csemegekukorica
  • 30 dekagramm sonka
  • 20 dekagramm trappista sajt
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 6 evőkanál majonéz
  • 3 evőkanál 20%-os tejföl
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A jégsalátát szedjük leveleire és alaposan mossuk meg. Vegyünk elő egy nagy tálat, a salátaleveleket tépjük ösze, vagy tetszőleges méretűre vágjuk össze.

A dobozos kukoricát szabadítsuk meg a levétől, majd borítsuk a salátára.

A sonkát közepes méretűre kockázzuk fel, adjuk a salátához.

A sajtot reszeljük le, mehet is a salátához, amit sóval, borssal keverjünk össze.

A tartármártáshoz a tejfölt és majonézt keverjük össze, sóval, borssal és az 1 teáskanál cukorral ízesítsük. A szószt öntsük a salátára, alapos keverés után fedjük le alufóliával, majd tegyük hűtőbe, hidegen fogyasztva a legfinomabb.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük