Sűrű, krémes sajtszószban sült karfiol és brokkoli – Laktató köret vagy könnyed főétel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Aki eddig nem szerette a brokkolit vagy a karfiolt, próbálja ki ezt a receptet, garantált lesz vele a siker, főleg a sajtrajongók körében.
Picit különleges, mégis nagyon egyszerű ez a tepsis fogás, igényel egy kis előkészületet, de villámgyorsan és kevés munkával készül. Csak brokkoliból vagy karfiolból is elkészíthető, de szerintem sokkal izgalmasabb vegyesen, a két zöldség íze eltérő, állagukban mégis ugyanolyanok, tökéletesen kiegészítik egymást.
Érdemes a zöldségeket előfőzni, a hagymát pedig megdinsztelni, nincs annál rosszabb, mikor egy krémes, szaftos fogásban ropog a hagymadarab.
A sajtszósz alapját cheddar képezi, ez a karakteres sajt nem nagyon igényel fűszereket maga mellé, most mégis egy kis mustártól és füstölt paprikától lett pikánsabb. A sűrítés keményítővel történt, de lisztes besamelbe is kerülhet a sajt, illetve, ha tej helyett tejszínt használunk, magától is besűrűsödik a szósz.
Sajtszószban sült brokkoli és karfiol
Hozzávalók 6 személyre
Alaphoz:
- 500 gramm brokkolirózsa
- 500 gramm karfiolrózsa
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
Sajtszószhoz:
- 150 gramm cheddar sajt
- 1 evőkanál keményítő
- 350 milliliter tej
- 0.5 teáskanál dijoni mustár
- 0.5 teáskanál füstölt paprika
- 50 gramm mozzarella
Elkészítés:
A karfiol- és brokkolirózsákat dobjuk forrásban lévő sós vízbe, majd kb. 4 percig főzzük őket, míg picit megpuhulnak, de azért még roppanós az állaguk. Szűrjük le, tegyük félre.
Készítsünk elő egy jénait vagy sütőtálat, locsoljunk az aljára egy kis olívaolajat, tegyük félre.
A hagymát vágjuk félbe, majd vékony szeletekre, a fokhagymát zúzzuk össze. Kb. 2 evőkanál olívaolajon kezdjük el dinsztelni a vöröshagymát, majd mikor már puha, keverjük hozzá a fokhagymát is. 1 percig pirítsuk, majd borítsuk hozzá a karfiolt és a brokkolit. Sózzuk, borsozzuk, majd pár percig hagyjuk a tűzön, míg enyhén meg nem pirul a zöldség.
Húzzuk le a tűzről, majd öntsük a zöldségeket az előkészített jénaiba/tálba.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A sajtokat reszeljük le. A tejet, a reszelt cheddart, a keményítőt, a mustárt és a paprikát melegítsük össze egy kis lábasban, míg a sajt el nem olvad és a szósz be nem sűrűsödik. Közben folyamatosan kevergessük.
Öntsük a szószt az előkészített zöldségekre, alaposan keverjük velük össze. A tetejére szórjunk reszelt mozzarellát.
Toljuk a sütőbe, majd kb. 20 percig süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz. Rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images