Krémes sajtszószos tészta vajpuhára sült csirkemellel: cheddarral lesz igazán finom

sajtszószostészta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szeretnél valami meleget készíteni vacsorára, dobd össze ezt a sajtszószos tésztát, nem lesz vele sok munkád, de mennyei.

Egyszerű, laktató és viszonylag gyorsan kész ez a sajtszószos tészta, amely a csirkemelltől lesz tartalmas. Bár a tésztát külön kell megfőzni, minden más egy serpenyőben készül, úgyhogy még a mosogatnivalón is spórolhatsz, ha ezt az ételt készíted el.

A sajtszósz alapja besamelmártás, amely nemcsak a beleolvadt cheddartól lesz különleges, hanem a dinsztelt hagymától, fokhagymától, fehérbortól és a mustártól is. Cheddarból használhatsz vöröset és fehéret is, de más fajta sajttal is működik a recept.

A csirkemellet bátran fűszerezd, jól állnak neki a karakteres zöldfűszerek, de fokhagymaporral, chilivel is megszórhatod sütés előtt.

Sajtszószos tészta csirkemellel

csirkéstészta

Hozzávalók 4 személyre:

Alap:

  • 500 gramm csirkemellfilé
  • 2 ek olívaolaj
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 1 tk oregánó
  • ízlés szerint só, bors
  • 500 gramm tészta

Sajtszósz:

  • 2 ek vaj
  • 2 ek liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 60 ml száraz fehérbor
  • 1 ek dijoni mustár
  • 220 gramm cheddar sajt
  • 500 ml tej
  • ízlés szerint chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét vágjuk csíkokra vagy kockákra, majd fűszerezzük kakukkfűvel, oregánóval, sózzuk, borsozzuk.

A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra.

Egy serpenyőben melegítsünk olívaolajat, majd dobjuk rá a csirkemellet, süssük fehéredésig, az sem baj, ha picit lepirul. Tegyük félre.

Közben forrásban lévő, sós vízben főzzük a tésztát al dente-re. Ha kész, szűrjük le.

Melegítsünk vajat abban a serpenyőben, amelyikben a hús is sült. Mikor elolvadt, adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük puhára. Mehet hozzá a liszt is, keverjük vele össze. Öntsük fel a fehérborral, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a mustárt. 1-2 percnyi kevergetés után fokozatosan önstük fel a tejjel, közben keverjük, hogy ne legyen csomós. Addig főzzük, míg besűrűsödik, majd keverjük bele a reszelt sajtot.

Mikor elolvadt a sajt, forgassuk bele a félretett csirkemellet és a tésztát is. Rögtön kínáljuk, ízlés szerint chilivel is meg lehet szórni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük