Szaftos és omlós fasírt egy apró trükkel - Sajttal göngyölve igazán finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fasírtot azért szeretem, mert melegen, hidegen egyaránt finom, csak az a fontos, hogy ne száradjon ki a sütéskor.
Hosszú ideig csak anyukám fasírtját szerettem, ő egészen kis golyókat csinált, amiket olajban kisütött, mi pedig számolatlanul ettük melegen és hidegen egyaránt. Volt amikor az ebéd egyik fogása volt körettel, de zsúrokon is sokszor szerepelt, mint vendégváró falat.
Nagyon szeretem az egybesült fasírtot is, csak attól tartok sokszor, hogy a sütés során túlságosan kiszárad. Ezt a változatot biztosan nem fenyegeti a kiszáradás veszélye, mert a belsejébe sajt kerül, ami finoman beleolvad.
Sajttal sült fasírt
Hozzávalók 6 adaghoz
- 600 gramm marhahús (darált)
- 2 darab tojás
- 3 evőkanál parmezán (reszelt)
- ízlés szerint petrezselyem (apróra vágva)
- 1 pohár fehérbor
- 150 gramm száraz kenyér
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 100 gramm sonka
- 100 gramm sajt (gouda)
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 bögre zöldségalaplé
- tej (kenyeret beáztatni)
Elkészítés:
A kenyeret áztassuk be egy kevés tejbe. A darált húst, a tojásokat, a parmezán sajtot és a beáztatott, majd kinyomkodott kenyeret, az apróra vágott petrezselymet, a sót és a borsot keverjük össze egy tálban. Öntsük hozzá a bort, majd a kezünkkel jól dolgozzuk össze. Tegyük a masszát sütőpapírra, nyújtsuk ki téglalap alakúra. Fektessük rá a sonka- és a sajtszeleteket, a papír segítségével óvatosan tekerjük fel, majd szórjuk meg zsemlemorzsával.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk olajat, tegyük bele a fasírtot és pirítsuk meg minden oldalát. Öntsük bele a zöldségalaplevet, vegyük le a hőmérsékletet és letakarva főzzük 40 percig. Ha túl sok a leve, az utolsó 10 percben vegyük le róla a fedőt.
Fotó: Getty Images