Ropogós krokett krumplis gyúrt tésztából - Házilag elkészítve a legfinomabb
Bár krokettet mélyhűtve is kapsz, a házilag gyúrt, krumplis változatnak nincs párja.
A krumplipüré top hármas köret, a világ minden pontján szeretik. A hagyományos verziót rengetegféle turpissággal lehet izgalmassá varázsolni, mi most sütőbe tolva, kétféle sajttal bolondítottuk meg.
Hogy igazán krémes legyen, a tej mellett tejföl is kerül a krumplihoz, de helyette zsírosabb tejszínnel is kipróbálhatod. A tej mennyisége a burgonya fajtájától is függ, többet is felvehet az írtnál, ezért tarts belőle kéznél. Az így készült köret remek kísérője lehet a rántott húsnak vagy bármilyen sültnek.
A megtisztított krumplit vágjuk közepes méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután a krumplit szűrjük le, vajjal, tejjel (amennyiben szükséges, adjunk hozzá több tejet) és tejföllel törjük simára. Közben fűszerezzük szerecsendióval, a parmezánt is adjuk hozzá.
Egy jénait, tepsit vagy más hőálló edényt enyhén kenjünk ki olajjal vagy vajjal, majd tegyük bele a krumplipürét, a tetejére szórjuk rá a reszelt sajtot.
A krumplipürét toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 percig süssük, míg a sajt szépen rápirul.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu