
Fahéjas sárgabarackkal töltött gombóc házi zsemlemorzsába forgatva
Cikkek


Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Mutatós, céklával színezett töltött tojás: kezdőknek is sikerülni fog

Selymes, házi tojáslikőr: a legfinomabb vendégváró

10 pompás sós vendégváró a húsvéti asztalra: pogácsa, sajtos rúd és társaik

Sajttal és sonkával töltött, omlósra sült karaj: hidegtálra is tökéletes

Álomszép húsvéti répás muffin: rögtön dupla adaggal keverd be
Gyerekkoromban nagy szilvásgombóc-rajongó voltam. Bár a szilvát nem szerettem benne, a levét igen, ami jól átitatta a gombócot.
Mindig azt hittem, hogy a gombóc egy bonyolult étel, hiszen meg kell gyúrni, megtölteni, kifőzni, közben pedig semmivel sem időigényesebb, mint egy piskóta. És még csak nem is kell különleges alapanyagokat vásárolni hozzá.
Muszáj kipróbálni
Számomra nagyon sokáig kizárólag a szilvás létezett, de bármilyen csonthéjas gyümölccsel, így sárgabarackkal is meg lehet tölteni. A sárgabarackos változatot kóstolva még egy megrögzött szilvásgombóc-imádó is elbizonytalanodik. Viszont mindenképpen jó érett barackokat válasszunk, aminek a levét majd jól beissza a gombóc.
Van egy jó ismerősöm, aki rendszeresen posztol isteni, saját készítésű, ráadásul egészségtudatos és diétás ételeket. Egyik nap egy adag gyönyörű sárgabarackos gombóc fotóját tette ki, amelyet ugyan teljes kiőrlésű zsemlemorzsába forgatott, ennek ellenére a legkevésbé sem volt diétásnak nevezhető. A fotó olyan népszerű lett, hogy muszáj volt gombócot főznöm nekem is, ami a saját készítésű zsemlemorzsától lett még finomabb.
Sárgabarackos gombóc

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- 400 gramm liszt
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál zsír vagy vaj
- 1 csipet só
- 500 gramm sárgabarack
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
- 1 evőkanál porcukor
- 100 gramm zsemlemorzsa
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Tegyünk fel forrni vizet. A barackokat magozzuk ki, a magok helyére tegyünk egy kis fahéjas porcukrot. A tésztát vágjuk egyforma négyzetekre, tegyünk a közepükbe egy barackot, és gyúrjunk belőlük gombócokat.
Egy serpenyőben olvasszuk meg a zsírt vagy a vajat, szórjuk rá a zsemlemorzsát, és folyamatosan kevergetve, alacsony lángon pirítsuk aranybarnára. A morzsával vigyázni kell, mert nagyon hamar odaég.
Ha a víz szinte már forr, tegyük bele a gombócokat, és addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. Ekkor még hagyjuk pár percig főni, majd óvatosan szedjük ki szűrőkanállal, és forgassuk bele a morzsába.
Fotó: Getty Images