Villámgyors, csupa citrom sütemény: csak mindent össze kell keverni
Pont úgy készül, mint egy egyszerű brownie, csak olvasztott csokoládé helyett citromlé kerül a tésztájába.
Legyen szó baráti vagy családi összejövetelről, a különféle piskóták mindig sikert aratnak. Meleg időben a kicsit fanyarabb ízek még jobban esnek: ha még intenzívebb citromos ízt szeretnél, adj néhány csepp citromkivonatot a tésztához.
Ne felejtsd el a citrom reszelt héját megmosni, mielőtt hozzátennéd a tésztához, hogy eltávolítsd a vegyszereket és szennyeződéseket, illetve fontos, hogy biogyümölccsel dolgozz.
A piskótát tálalhatod önmagában porcukorral megszórva, vagy készíthetsz hozzá egy könnyű citromos mázat is.
A tojásokat óvatosan válasszuk ketté, és a fehérjét verjük kemény habbá. Közben adjuk hozzá kanalanként a cukrot, a vaníliás cukrot, majd egyesével dolgozzuk hozzá a tojássárgákat. Tegyünk hozzá három evőkanál citromlevet és a citrom reszelt héját. Forgassuk hozzá a lisztet, és dolgozzuk csomómentesre.
Simítsuk a tésztát sütőpapírral bélelt, 22x22 centis tortaformába vagy egy 25 centis kenyérformába, és toljuk forró sütőbe. Süssük meg 160 fokon körülbelül 30 perc alatt. Végezzünk tűpróbát, ha a piskótába szúrt tűre nem ragad massza, vegyük ki a sütőből.
Fontos, hogy a sütési idő a forma méretétől és nagyságától függően változhat.
Fotók: Getty Images