Fokhagymás-tejfölös házi lepény
A fokhagymás-tejfölös lepényre bármilyen feltétet tehetsz, baconnel, kolbásszal különösen ízletes.
Krumplis lepényt sokféleképpen lehet készíteni, az én egyik kedvenc receptemben a masszában zöldségeknek is jut hely, melyektől sokkal ízletesebb és kiadósabb lesz a finomság.
A gusztusos kis lepényeket kínáld tartalmasabb leves után, nem kell melléjük semmi más, mivel laktatóak, a répának, újhagymának és petrezselyemnek köszönhetően pedig zamatosak. Ha szeretnéd, fűszerezd bátran a masszát, ez ízlés kérdése, mehet bele só, fokhagymapor vagy egy kis chilipehely, ha pedig szeretnéd, apróra kockázott sonkával is dúsíthatod a lepényt.
A finomság mindenféle extra nélkül is jólesik, de mártogatóssal még izgalmasabbá teheted, vagy kend meg a lepényt tejföllel, és szórj rá egy kis sajtot, úgy még ínycsiklandóbb.
A megtisztított krumplit vágjuk közepes méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Az elkészült krumplit szűrjük le, még melegen törjük össze, majd tegyük félre és várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.
A sárgarépát reszeljük le, vagy nagyon apróra kockázzuk fel.
Az újhagymát apróra kockázzuk fel a zöldjével együtt.
A petrezselymet vágjuk finomra.
Adjuk az előkészített zöldségeket a krumplihoz, majd evőkanalanként kezdjünk el lisztet adagolni az alapanyagokhoz, annyit, amennyi ahhoz szükséges, hogy rugalmas tésztát gyúrjunk belőle.
A masszából formázzunk kis gombócokat, lapítsuk ki a tenyerünkkel, utána enyhén olajozott serpenyőben süssük aranybarnára a krumplis lepényt.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu