Krémes közel-keleti joghurtsajt, avagy labneh: saját magától készül el
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Egészen különleges ízt és állagot kap a joghurt, ha egy éjszakán át hagyod, hogy kicsöpögjön belőle a nedvesség.
A mártogatósok közül nálam a labneh nagyon előkelő helyet foglal el, mégpedig azért, mert nemcsak egészen egyszerűen, gyakorlatilag magától készül, hanem mert a joghurt ettől a technikától más textúrát és más ízt is kap. Az ízesítése szintén nem igényel sok munkát és pluszhozzávalót sem.
A labneh savanykás ízt és egészen krémes állagot kap, melyhez csak egy kevés olívaolajat kell keverned, majd zöldséghasábokkal és friss pitával eheted is. Még a pitát is elkészítheted házilag, nem kell a boltba rohannod.
A technológia egyszerű, a joghurtot egy gézbe téve egész éjszakán át hagyni kell lecsepegni, ettől besűrűsödik, majd fogyaszthatod is. Fűszerek közül a zaatar illik hozzá. Ha hasonló, közel-keleti ihletésű mártogatósra vágysz, akkor készíts csicseriborsókrémet, vagyis hummuszt.
Labneh joghurtsajt
Hozzávalók 6 adaghoz
- 500 gramm görög joghurt
- 1 teáskanál só
- a tálaláshoz olívaolaj
- a tálaláshoz zaatar fűszerkeverék
Elkészítés:
Egy tálba kanalazzuk bele a joghurtot, és sózzuk meg. Egy szűrőt béleljünk ki textilpelenkával, tegyük bele a joghurtot, kössük össze a sarkait, majd akasszuk fel a mosogató fölé, és hagyjuk állni legalább 24 órát. Vegyük ki a kész joghurtsajtot, majd tegyük hűtőbe.
Ha tálaljuk, kanalazzuk egy tányérra, a közepébe készítsünk mélyedést, és öntsünk bele olívaolajat és szórjuk meg zaatarral vagy más zöldfűszerrel.
Fotó: Getty Images