
Orosz almatorta, ami csupa gyümölcs: kezdőknek is simán menni fog

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből

Tavaszi levesválogatás: mutatjuk az évszak 6 legfinomabb receptjét

Fűszeres, csicseriborsós raguval töltött édesburgonya: laktató, tápláló ebéd

Így lesz tökéletesen pergős a kuszkusz: bevált tippet mutatunk

Filmes ételek kvíze 2. rész: a Jóbarátokban milyen sütit ettek a földről?
Szinte teljes egészében almából áll ez a csodás torta, csak egy kevés tészta tartja össze az édesre sült almát.
Ez az almatorta jórészt almából áll, szóval igazából nem is sütemény, hanem gyümölcs, mondhatnánk. Mégis szép, szeletelhető formája van, és igazi vasárnap délutáni tea, kávé mellé passzoló édesség, amit még egy bonyolultabb ebéd után is simán összerak az ember, mert a tésztát csak keverni kell, az almát szeletelni, majd az egészet egyetlen sütőedényben összerakni.
Nagyon kevés liszt és szinte semennyi vaj nincs benne, és ez nem csupán dietetikai szempontból érdekes. Ez a desszert tényleg az almáról szól, a tészta csak a darabok összetapasztására szolgál.
Sharlotka, az orosz almatorta

Hozzávalók 10 szelethez
- 8 kisebb darab alma (kb. 800 gramm)
- 3 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 125 gramm liszt
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokon.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, felszeleteljük. Lecsepegtetjük a citromlével, elkeverjük.
Egy tálban habosra keverjük a tojást a cukrokkal, hozzáadjuk a lisztet. Elkeverjük. Egy kerek formát kivajazunk, majd beletesszük az alma felét. Rácsorgatjuk a tészta felét, majd rászórjuk az alma másik felét, a végén rálocsoljuk a maradék tésztát. Egy spatulával kissé összekeverjük, hogy a tészta mindenütt körbeölelje az almadarabokat.
A sütőbe toljuk és körülbelül egy óra alatt megsütjük. Porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors