Egyszerű, habkönnyű sifon piskóta: tejtermék nélkül, narancslével készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A narancslétől és az olajtól omlós és szaftos a tésztája, akár több nap után is puha marad, nem szárad ki.
Erre a szuper receptre egy véletlen folytán bukkantam rá, valamilyen különleges piskótareceptet keresgéltem, amit főzött krémmel megtölthetek, amikor szembe jött velem a sifon piskóta. Bevallom, soha nem hallottam még róla, de az, hogy tejtermék nélkül, narancslével és olajjal készül, felkeltette az érdeklődésemet.
Állagra habkönnyű, rugalmas és picit szivacsos, lukacsos, nem véletlen az elnevezése, éppen olyan, mint a sifon. Különlegessé az teszi, hogy tej helyett olaj kerül bele, ettől több napig puha marad, nem szárad ki, a narancslétől pedig isteni finom lesz.
Szinte bármilyen formában elkészíthető, legyen az torta- vagy kuglófforma, akár kisebb méretű tepsi, de még muffinformában is megállja a helyét.
Sifon piskóta
Hozzávalók 1 darabhoz
- 280 gramm liszt
- 300 gramm cukor
- 1.5 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 8 darab tojás
- 180 milliliter narancslé
- 180 milliliter olaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 30 cm átmérőjű torta- vagy kuglófformát, vagy egy 23x33 cm-es tepsit.
A lisztet szitáljuk át, majd adjunk hozzá 200 gramm cukrot, a sütőport és a sót. Tegyük félre.
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük össze a narancslével és az olajjal. Öntsük a keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd robotgéppel alaposan keverjük össze, míg könnyű és habos nem lesz.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a maradék cukorral. Óvatosan, spatula segítségével keverjük a habot is a masszába.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd kb. 45 percig süssük. Mikor kész, borítsuk ki a formából, majd hagyjuk kihűlni.
Fotó: Getty Images