Sütőben sült rakott tészta pirult, olvadt sajttal borítva: sonka, gomba és kukorica gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sonka, gomba és a kukorica hármasa nem csak pizzán mutat jól, isteni tésztaszósz is készülhet belőlük.
Tésztarajongók, figyelem, ezt a rakottast biztosan imádni fogjátok: isteni finom, tele van ízekkel, nagyon laktató és rengeteg olvadt sajt koronázza meg. A pirult gomba, a puha sonka és az édes kukorica kombinációja legalább ugyanúgy működik tésztán, mint pizzafeltétként. A szósz alapja most kivételesen nem paradicsom, hanem tejföl és tejszín, amelyből nem hiányozhat a fokhagyma és a szerecsendió sem.
Csirkemellsonka helyett használhatsz főtt, füstölt tarját, házi sonkát, de bacont is, utóbbiakat pirítsd le, mielőtt a szószba kevernéd. A csirkemellsonkát, ha tudod, rúdban vásárold meg, vágd szeletekre, majd kockákra. Ha nem szereted a gombát, hagyd ki és használj több kukoricát, bátran alakítsd a receptet ízlésed szerint.
Songoku rakott tészta
Hozzávalók 6 személyre
- 30 dekagramm tészta (szarvacska)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dekagramm gomba
- 25 dekagramm csirkemellsonka
- 15 dekagramm kukorica (konzerv)
- 2 deciliter tejföl
- 2 deciliter tejszín
- 1 nagy csipet szerecsendió
- ízlés szerint só, bors
- 15 dekagramm sajt
Elkészítés:
A tésztát főzzük félpuhára lobogó, sós vízben, mikor még picit roppanós a közepe, kapcsoljuk le alatta a lángot, szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel, tegyük félre.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát kockázzuk, a fokhagymát zúzzuk össze. A gombát tisztítsuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. A csirkemellsonkát vágjuk kockákra. (Az a legjobb, ha rúdban vesszük, fél centi vastag szeletekre vágjuk, majd összekockázzuk.) A kukoricáról öntsük le a levet, mérjünk ki belőle 15 dekagrammot. A sajtot reszeljük le.
Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá az összekockázott hagymát. Dinszteljük pár percig, mikor átlátszó, mehet rá a zúzott fokhagyma. 1 perc után adjuk hozzá a gombát is, addig pirítsuk, míg össze nem esik, puha nem lesz. Ekkor mehet rá a csirkemellsonka és a kukorica is, majd öntsük fel az egészet a tejszínnel és a tejföllel. Mikor gyöngyözni kezd a szósz, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítük, majd hagyjuk rotyogni 4-5 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Öntsük a szószt a félretett, kihűlt tésztára, keverjük vele alaposan össze. Borítsuk a tésztát egy mélyebb tepsibe/jénaiba/sütőtálba, majd szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal. Toljuk a sütőbe, majd kb. 25-30 percig süssük, míg a sajt aranybarna nem lesz a tetején.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors