Sós karamellás, csokichipses süti – Ha így készítik, függőséget okoz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sós karamellát nem is olyan régen fedezte fel a szélesebb közönség, és kisebb idegenkedésektől eltekintve nagy sikert aratott.
A kekszek, főleg az otthon készült változatok, igazi jolly jokerek. Hamar elkészülnek, sokáig elállnak és tetszés szerint variálhatóak benne az alapanyagok. Lehet teljesen egészségesre készíteni, zabpehellyel, cukormentesen, de hedonistán is, csokival, nutellával vagy bármilyen édes, ragacsos hozzávalóval.
Ez pont egy ilyen lesz, de nem elég a csoki, ebbe a sütibe sós karamella is kerül. A sós karamella mára olyan népszerű lett, hogy az egyik legismertebb túrós desszerteket gyártó cég is felvette a termékpalettájára az ezzel készült édességet. Akármennyire is hihetetlenül hangzik, nem nagy ördöngösség az elkészítése sem, de ha erre nem lenne időnk, meg is vásárolhatjuk készen a szószt.
Sós karamellás süti
Hozzávalók 6 adaghoz
- 250 gramm liszt
- 170 gramm vaj
- 200 gramm nádcukor
- 1 darab tojás
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál só
- 220 gramm csokichips (étcsokis)
- 4 evőkanál sóskaramella-szósz
Elkészítés:
Egy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban habosítsuk fel a vajat, majd keverjük hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és ezzel keverjük tovább. Használjunk robotgépet, úgy lesz igazán jó az eredmény. Folyamatosan keverve adjuk hozzá a tojást, a sóskaramella-öntetet, majd a lisztes keveréket is öntsük bele. Amikor összeállt a tészta, a csokichipseket is keverjük bele.
Hűtőben pihentessük a tésztát egy órát.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, erre tegyük a tésztát úgy, hogy kis golyókat formálunk belőle. A golyók között legyen annyi távolság, hogyha lelapulnak sütés közben, ne érjenek össze. Figyeljük sütés közben, mert nagyon hamar megégnek, akkor jók, ha először puhák, de később, ahogy száradnak megkeményednek egy kicsit.
Ha kihűltek, lezárt fémdobozban tároljuk őket, akkor sokáig elállnak.
Fotó: Getty Images