Baracklekváros almarózsa leveles tésztából: kezdők is elkészíthetik
A szépséges sütemény egyszerűen készül, néhány hozzávalóból, kezdő fakanáltanoncok is könnyedén össze tudják dobni.
Szinte semmi munkával készül ez a nagyon gyors, megúszós sós pite, amelynek a klasszikus gyúrt helyett leveles tészta az alapja. Könnyed vacsoraként is megállja a helyét, de kicsit extrább köretként is tökéletesen működik.
A kész leveles tésztára fűszeres, pirult gomba kerül: csiperkével lesz a legkönnyebb dolgod, de ha kimaxolnád az összhatást, vegyesen, többféle gombával dolgozz. Bár az alábbi verziót csak fokhagyma ízesíti, lila vagy vöröshagymát is kockázhatsz alá, amit piríts meg, hogy picit édeskés aromát kapjon. A sajtot is nyugodtan variálhatod, edami helyett használj mozzarellát vagy cheddart, esetleg ezek keverékét.
Hogy a tészta közepe ne emelkedjen meg, szurkáld meg villával, a széleken azonban hagyj ki 1-2 centi helyet, úgy lesz szép pereme a pitének.
A gombákat tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Forrósítsunk olajat és vajat egy serpenyőben, dobjuk rá a gombát. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a kakukkfüvet. Addig dinszteljük, míg a kiengedett folyadék elpárolog alóla, picit megpirul. Ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1 perc után vegyük le a tűzről.
A leveles tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen. A széleken hagyjunk ki 2-3 centi helyet, jelöljük be egy éles késsel a vonalát. A vonalon belül eső részt szurkáljuk meg villával. Tegyük át a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A tésztán – kivéve a széleken – oszlassuk el a reszelt sajtot, majd borítsuk be egyenletesen a fűszeres gombával. A tojást verjük fel, kenjük le vele a tészta széleit.
Toljuk a sütőbe 13-15 percre, míg a széle halványbarna színt nem kap. Melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu