Baracklekváros almarózsa leveles tésztából: kezdők is elkészíthetik
A szépséges sütemény egyszerűen készül, néhány hozzávalóból, kezdő fakanáltanoncok is könnyedén össze tudják dobni.
A leveles tészta azon élelmiszerek közé tartozik, melyből mindig érdemes a hűtőben tartani, hisz gyorsan készülhet belőle rengetegféle finomság. A levelesből édes és sós falatok is összedobhatók, melyek tökéletes vendégvárók.
Az almarózsa az egyik legszebb finomság, amely muffinformában készül. Mutatós alakját a feltekerésnek köszönheti, melyhez az almát vékonyan kell felszeletelni. Így kerül rá a tésztára, majd feltekerés után kialakul a bájos megjelenés. Mivel ez egy édes finomság, a tésztára baracklekvár kerül, úgy lesz igazán mennyei. Ha lekvár nélkül próbálnád ki, akkor érdemes az almaszeleteket fahéjjal vagy gyömbérrel egybeforgatni.
Baracklekváros almarózsa
Hozzávalók 12 darabhoz
- 4 darab alma
- 2 darab citrom facsart leve
- 2 darab leveles tészta
- kevés liszt a tészta alá
- baracklekvár szükség szerint a tészta kenéséhez
- vaj a forma kikenéséhez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Az almákat tisztítsuk meg, vágjuk félbe, csumázzuk ki, szeleteljük fel hajszálvékonyan, majd a citrom levével forgassuk egybe.
A leveles tésztát lisztezett felületen hajtsuk vagy nyújtsuk ki, ha tömb formájában vásároltuk.
A kinyújtott tésztát vágjuk 6 egyforma méretű csíkra, majd a tésztacsíkokat kenjük meg lekvárral, utána rendezzük el rajtuk az almaszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást és túllógjanak a tészta szélén. A tésztacsík szabadon maradt részét hajtsuk az almákra. Ezután szorosan tekerjük fel a tésztát. Járjunk el így a másik lappal is.
A muffinformát kenjük ki vajjal vagy béleljük ki papírral. Az almarózsákat ültessük az előkészített muffinformákba, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
A kész süteményt porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!