A legfinomabb sós piték egy csokorba gyűjtve – Alakbarát is van köztük
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
A sós piték tökéletes alternatívát jelentenek, ha bőséges reggelire vágysz, vagy valami könnyedet szeretnél ebédelni.
Lehet, hogy a pitékről a nagyi almás pitéje vagy a klasszikus rácsos sütemény jut eszedbe, de érdemes a sós változatok között is szétnézni, mert ezekkel akár egy főétkezést is helyettesíthetsz. A sós pitét megtöltheted mindenféle egészséges zöldséggel, vagy ha nem tudsz hús nélkül élni, akkor húsfélével. Franciaországban nagyon népszerű, quiche néven fut, de szerencsére már itthon is egyre több helyen kapható.
A sós pitét a legjobb melegen vagy langyosan fogyasztani, és a zöldsaláta sem hiányozhat mellőle. A pite amúgy is hálás sütemény, mert bármilyen töltelékkel, krémmel megtöltheted. A tésztát is egyszerű elkészíteni, csak arra kell vigyáznod, hogy jéghideg alapanyagokkal dolgozz, mert csak úgy lesz omlós a kisült alap. A pitetésztát érdemes elősütni, és utána a töltelékkel együtt is visszatenni a sütőbe. Ha szeretnél kipróbálni néhány sós változatot, akkor ezekből a receptekből tudsz válogatni.
Gombás pite
Ha szereted a gombát, akkor készíts belőle tölteléket sok és sokféle sajttal és tejjel vagy tejszínnel. A gombás pite igazi őszi-téli változat, de az év bármely szakában elkészítheted. A legjobb, ha langyosan vagy melegen kínálod, akkor a legfinomabb.
Lazacos-spenótos pite
Mondhatni, igazi klasszikus a piték között a lazacos-spenótos, amelyben az egészséges, omega-3-ban gazdag hal és a vasban gazdag spenót is helyet kap. A halat nyers vagy füstölt formában is beleteheted a tésztába.
Paradicsomos-spárgás pite
Nemcsak isteni, hanem nagyon látványos is ez az igazi tavaszi pite, amelyet a rövid spárgaszezonban mindenképpen érdemes elkészíteni. A paradicsomos-spárgás pite húsmentes, mégsem fog hiányozni belőle semmi, annyira tökéletes ez a párosítás.
Baconös-sóskás pite
Nemcsak a spenót, hanem a sóska is tökéletes pitébe sütve. Ha szereted ezt a kissé savanykás zöldséget, akkor ne csak mártásnak készítsd el. A sóska mellé valamilyen zsírosabb húsféle is illik, a bacon szuper választás. A sóskás-baconös pite szaftosságáért a szalonna felel, és a zöldet sem fogod savanykásnak érezni benne.
Brokkolis-krémsajtos pite
A brokkoli is nagyon megosztó zöldség, de annyira egészséges, hogy érdemes megbarátkozni vele. Ha először idegenkedsz tőle, akkor mindenképpen valami intenzívebb szószban süsd meg, erre tökéletes a pite tölteléke, amely krémsajtos és tejszínes. A sajttal se spórolj, úgy lesz még krémesebb a végeredmény. A brokkolis-krémsajtos pite egyszerűen készül, és nagyon laktató főétel lehet.
Húsos raguval töltött mini pite
Ezeket a mini pitéket akár leveles tésztából is elkészítheted, de szerintem megéri az a pluszfáradság, amíg begyúrod. Ne spórold ki belőle a tölteléket sem. A húsos raguval töltött mini pite tölteléke hasonlít egy pörkölthöz, szánd rá az időt a főzésére, hogy minél intenzívebb, komplexebb ízt kapj.
Kukoricapite
A kukoricapite tészta nélkül készül, mégis van helye ebben a felsorolásban, annyira finom. A tojás és a sajt mellett zsemlemorzsa fogja össze, és hidd el, nagyon laktató lesz a végeredmény. Szezonban friss csemegekukoricát érdemes használni, de mirelitből is készülhet a recept, viszont mindenképp olvaszd ki, mielőtt nekilátsz az elkészítésének.
Cukkinis-kukoricás pite
Még egy pite a kukorica szerelmeseinek, amelybe egy nagyon egészséges zöldség, cukkini is került. A cukkinis-kukoricás pite szintén tészta nélkül készül, az étel itt is a tojástól, a sajttól, a tejszíntől és persze a zöldségektől áll össze. Engedd szabadjára a fantáziád, tehetsz bele többféle zöldséget vagy hozzávalót is, a gomba kifejezetten illik hozzá.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors