Isteni, habkönnyű sós szuflé: rengeteg sajttal és tejjel készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak édesen készülhet a levegős szerkezetű szuflé, sósan, sajttal és fűszerekkel felturbózva is mennyei.
A habkönnyű, légies szuflé készítése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnád, ez a sós, sajtos verzió pedig különösen egyszerű. A levegős szerkezetét a tojáshabnak köszönheti, nem igényel semmilyen extra hozzávalót.
Az alapjához besamelmártást kell főzni, ebbe kerül a rengeteg reszelt sajt, majd a tojássárgáját, végül a tojáshabot kell beleforgatni. A sajt mellett nyugodtan használhatsz más ízesítőket, chilit, borsot, mustárt, ízlés szerint fűszerezd.
Ha tetszik a szuflé ötlete, de inkább édes verziókban gondolkodsz, akkor pedig ezt a receptet ajánljuk.
Sós szuflé
Hozzávalók 6 darabhoz
- 50 gramm vaj
- 35 gramm liszt
- 310 milliliter tej
- opcionális chilipehely
- 0.25 tk só
- 170 gramm cheddar sajt
- 6 db tojás
Elkészítés:
Vajazzunk ki 6 darab 2,5-3 deci űrtartalmú szufléformát. Tegyük őket egy tepsibe.
A tojásokat válasszuk szét.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük vele csomómentesre. Öntsük fel fokozatosan a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Adjuk hozzá a chilit, a sót, majd főzzük 3-4 percig, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről.
Keverjük bele a reszelt sajtot, míg el nem olvad benne teljesen. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Adjuk hozzá a tojássárgáját is, keverjük el benne.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Forgassuk a sajtszószba egy spatula segítségével, több részletben adagoljuk.
Osszuk szét a masszát a tálkák között, kb. 3/4-ig érjen. Toljuk a sütőbe, süssük 15-20 percig, míg a tetejük aranybarna nem lesz.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images