Szaftos sóskás-baconös pite – Gyorsan süsd meg, amíg tart a szezon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sóska szerintem méltatlanul mellőzött növény, pedig elképesztően egészséges, ráadásul finom.
Mostanában annyiszor sütöttem pitét (elegánsabb nevén quiche-t), hogyha álmomból felkeltenek is azt mormolom, hogy vigyázz, miközben összedolgozod a tésztát, a vaj nehogy átvegye a kezed melegét. Ha ezt a pici trükköt megtanuljuk, akkor más gondunk nem lesz vele, ráadásul a pite hálás alap, édes és sós feltét is illik hozzá. A kedvencem a spárgás és a spenótos alapú, de gondoltam egyet, és vettem sóskát, méghozzá azért, mert kiváncsi voltam, hogy ebből a savanykásabb zöldségből is működik-e a pite. Eddig csak főzeléket ettem belőle, pedig a sóska nagyon egészséges, tele van C vitaminnal, érdemes többször vásárolni belőle. A pitében nem is érződik a savanykásabb íz, így a kétkedők is bátran próbálják ki. A szaftosságáért a sült bacon a felelős, szuper párost alkotnak.
Sóskás-baconös pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj (jéghideg)
- 1 kávéskanál só
- 3 evőkanál víz (hideg)
Töltelék
- 3 darab tojás
- 250 milliliter tejszín
- 250 gramm sóska (friss)
- 5 szelet bacon
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A liszthez keverjük hozzá a sót, majd daraboljuk bele a jéghideg vajat, és gyorsan morzsoljuk el benne. Adjuk hozzá a hideg vizet is, épp csak annyit, hogy összeálljon a tészta. Ha összeállt, gyúrjuk gombócba, tegyük be folpackba, és tegyük legalább fél órára a hűtőbe.
A sóskát alaposan, levelenként mossuk meg, és vágjuk össze. A bacont kockázzuk fel, és saját zsírján egy kicsit pirítsuk meg. Tegyük mellé a sóskát, és a zsírján fonnyasszuk meg. A tojásokat keverjük össze a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk bele a sóskát és a bacont.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A tésztát vegyük ki a hűtőből. A piteformát vajazzuk ki, és egyengessük bele a tésztát a kezünkkel úgy, hogy a forma szélére is jusson. Ha esetleg kilóg a tészta, vágjuk le. A tésztának először elősütés kell. Takarjuk le a formát sütőpapírral, és szórjuk rá néhány szem babot vagy lencsét, hogy ne púposodjon fel. Így süssük a tésztát 20-25 percig.
Vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a papírt, és a sütési hőmérsékletet vegyük le 180 fokra.
Öntsük a pitére a tejszínes masszát, majd így süssük további 35 percig a pitét.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors