Ropogós, fahéjas spanyol fánk – Készíts te is churrost
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A churros égetett tésztából készülő spanyol édesség, amit fahéjas cukorban meghempergetve, csokoládéöntettel szokás kínálni.
A churros tésztája a képviselőfánkhoz vagy a profiterolhoz hasonlít, csak ezt olajban sütik ki. Kétféle változata van, az egyik vajjal és tojással, a másik csak olajjal készül. Az olajos verzió kicsit ropogósabb, míg a vajas inkább puha és omlós. Spanyol piacokon hosszú csigaformában engedik a forró olajba, de egyszerűbb az egyenes változatot elkészíteni.
Eredetileg nem kerül cukor a tésztába, csak egy csipet só, de azért én 1-2 teáskanál cukrot is bele szoktam tenni. Nem kell édesnek lennie a tésztának, hiszen a fahéjas cukros borítás és a csokoládéöntet is megédesíti.
Az égetett tésztához akkor kell hozzáadni a tojásokat, amikor már kicsit kihűlt. Ha a forró masszába ütjük bele a tojást, rántotta lesz belőle. A tojásokat egyesével adagoljuk és alaposan keverjük el a tésztával, lehet, hogy elsőre nem vegyülnek el szépen a hozzávalók, de kitartó keveréssel homogén massza lesz belőle.
A tésztarudakat körülbelül 170 fokos olajban süssük ki, de ha túl gyorsan barnulnak, csökkentsük a hőmérsékletet. Még melegen forgassuk meg őket fahéjas cukorban, majd csokoládéöntettel vagy hígabb csokoládépudinggal tálaljuk.
Churros házilag
Hozzávalók 6 adaghoz
- 110 gramm liszt
- 50 gramm vaj
- 250 milliliter víz
- 2 teáskanál cukor
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
- ízlés szerint olaj (sütéshez)
- ízlés szerint fahéjas cukor (meghempergetéshez)
Csokiöntethez
- 100 gramm étcsokoládé
- 125 milliliter tejszín
Elkészítés:
A vizet, a vajat, a cukrot és a sót tegyük egy kis lábasba. Közepes lángon forraljuk fel.
Adjuk hozzá a lisztet, közben folyamatosan kevergessük. 1-2 perc után, ha a homogén massza már elválik az edény falától, húzzuk le a tűzről.
Párszor forgassuk át, hogy hűljön a tészta, ha már nem tűzforró, akkor egyesével keverjük bele a tojásokat. A homogén tésztát töltsük át egy csillagcsővel ellátott habzsákba.
Készítsünk elő egy serpenyőt, öntsünk bele bő olajat, majd melegítsük fel 170 fokosra. Körülbelül 10 cm hosszú rudakat nyomjunk a forró olajba. 2-3 perc alatt aranybarnára sülnek.
Tegyük őket papírtörlővel bélelt tányérra, hogy a papír felszívja a felesleges olajat. Még melegen forgassuk meg őket a fahéjas cukorban.
A darabokra tört csokoládét és a tejszínt tegyük egy tűzálló tálba, majd a mikróba. 30 másodpercenként vegyük ki, keverjünk rajta egyet, ha a csokoládé elolvadt, készen is van.
A forró, fahéjas cukros churrost a csokiöntettel tálaljuk.
Fotó: Getty Images