A spanyolok omlettje nem mindennapi: így készül a krumplis változat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagy világutazó vagyok, ha van rá lehetőségem, szeretek új országokat, kultúrákat megismerni és persze az ételeiket kipróbálni. Idén Spanyolországba utaztam, ahol - amellett, hogy bejártuk az országot - mindent végigettünk.
Az egyik nagy kedvencem a spanyol omlett volt, ezt többféleképpen, több helyen is kipróbáltuk. Kezdetben nem is tudtuk, hogy mi az, ugyanis tortilla néven volt feltüntetve az étlapokon. Elkezdtünk agyalni, hogy vajon mi az a spanyol tortilla? És hogyan lehet benne tojás? Végül arra jutottunk, hogy mindegy is, kipróbáljuk.
Nem az a tortilla volt, mint amire számítottunk, de egyáltalán nem bántuk, sőt. A spanyol omlett tojásból, krumpliból és hagymából áll, utóbbiakat olívaolajban sütik puhára. Az első helyen, ahol ettünk belőle, teljesen át volt sütve a tojás és a fő alapanyagokon kívül nem került bele más. A második helyen volt benne sonka is, ráadásul a közepe folyósra volt hagyva - megmondom őszintén, nálam utóbbi vitte a prímet.
Az olívaolaj-kérdés
Első olvasásra soknak tűnhet az olívaolaj, de a spanyolok mindent azzal készítenek, legyen szó dinsztelésről, hússütésről, panírozott falatkákról. Természetesen, ne az extra szüzet használjuk el erre a célra, bármilyen másik olívaolaj megfelelő lesz.
Spanyol krumplis omlett
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab hagyma
- 3 darab krumpli
- 500 milliliter olívaolaj
- 6 darab tojás
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A hagymát vágjuk hajszálvékony szeletekre. A krumplikat pucoljuk meg, vágjuk őket negyedekbe, majd kb. 3 milliméter vékony szeletekre.
Süssük meg a zöldségeket a bő olívaolajban 10-15 perc alatt.
Csöpögtessük le a sült zöldségeket. (Az olívaolajat tegyük félre, jó lesz még máshoz.)
A tojásokat verjük fel pár csipet sóval, majd keverjük hozzá a zöldségeket is. Hagyjuk állni 15-20 percig.
Öntsük a tojásos masszát egy tapadásmentes serpenyőbe, magas fokon süssük 1 percig, majd alacsony fokon 2-4 percig.
Tegyünk a serpenyőre egy tányért, óvatosan fordítsuk meg az omlettet, majd csúsztassuk vissza a másik felével a forró serpenyőbe. Ezt a felét is süssük 3-5 percig. Ha a közepe már nem lágy, készen van. Ha folyósra szeretnénk, csökkentsük a sütési időt.
Csúsztassuk át egy tányérra, melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images