
Selymes, tejszínes spárgakrémleves – Klasszikus recept fehér spárgából

Cikkek


A 10 legfinomabb spárgás recept: változatosan használhatod fel a tavaszi zöldséget

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Puha piskótakocka csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog

Gombás bundában sült csirkemell: egyszerű, de különleges ebéd

Mutatós, málnás morzsasüti: zabpehelytől roppanós a tészta

Házi párizsi adalékanyagok nélkül: ebbe tudod, mi kerül

Csodaszép epres pohárdesszert: pofonegyszerűen készül
Az első étel, ami eszünkbe juthat a tavaszi zöldségről, az a klasszikus, selymes spárgakrémleves.
A spárga, bármennyire is egészséges, még mindig úgy érzem, hogy nem kap megfelelő helyet a konyhákban. Nagyon rövid a szezonja, és ha a szezonnak vége, félő, hogy már csak fás példányokat kapunk, amelyekből már egyáltalán nem finomak az ételek.
Mostanában a zöld spárga sokkal népszerűbb, mint a fehér, talán azért, mert üdébb, roppanósabb, akár csak vajon megpárolva is tökéletes köretünk lesz. Ennek ellenére ne feledkezzünk meg a fehér spárgáról sem, amely hollandi mártással, vagy mint ebben a receptben, krémlevesként kényeztet.
Spárgakrémleves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm fehér spárga
- 200 gramm vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 250 milliliter zöldségalaplé
- 1 evőkanál liszt vagy keményítő
- 1.5 deciliter tejszín
- 1 csipet szerecsendió (őrölt)
- 1 csipet cukor
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A spárgát tisztítsuk meg úgy, hogy az aljából néhány centit vágjunk le. A fejét nem kell megpucolni, azokat vágjuk le. A spárga többi részét alaposan pucoljuk meg, különben keserű lesz az ételünk. Ha kész, daraboljuk fel. A hagymát vágjuk egészen apróra.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, a hagymát dinszteljük meg rajta, majd adjuk hozzá a spárgát. Ha a sípok megpárolódtak, vegyük ki a serpenyőből, tegyük őket félre, a spárga többi részét hagyjuk az edényben. A többire szórjunk rá keményítőt vagy lisztet, keverjük meg, majd öntsük fel az alaplével. Ízesítsük sóval, szerecsendióval és cukorral. Fedjük le, lassú tűzön főzzük addig, amíg a spárga meg nem puhul. Öntsük hozzá a tejszínt, majd vegyük le a tűzről.
Botmixerrel pépesítsük, majd tegyük vissza a sípokat a levesbe, úgy tálaljuk.
Fotó: Getty Images