Így készül a tökéletes, légies omlett: alapreceptet mutatunk
Ha a hűtőben megbújik egy doboz tojás és egy kis vaj, akkor nyert ügyed van, mert bármikor meleg ételt tehetsz az asztalra.
Ha meleg reggelivel indítanád a napot, valamilyen tojásétel a legjobb választás! Ezek gyorsan és egyszerűen készülnek, finomak és sokféleképpen ízesíthetők.
Most éli szezonját sokak kedvence, a spárga: a karakteres ízű zöldség bármilyen alapreceptet feldob, egy egyszerű omlettet is a köbre emel, hát még akkor, ha parmezán is kerül mellé.
A spárga akkor az igazi, ha picit roppanós: ha vajon megfuttatod pár perc alatt, az bőven elég neki, és a fűszerezését sem kell túlgondolni, a só-bors páros tökéletesen elég.
A zöld spárgát tisztítsuk meg, vagyis törjük le a fás végeit. A maradékot vágjuk kisebb-nagyobb darabokra, a zsengébbeket egészben is hagyhatjuk.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, adjuk hozzá a vaj egyharmad részét. Amikor elolvadt, dobjuk rá a spárgát, sózzuk-borsozzuk, 4-5 percig pirítsuk, míg élénkzöld színt kap. Szedjük egy tányérra.
A tojásokat verjük fel egy kevés sóval és borssal, illetve a szódabikarbónával.
Az előbbi serpenyőben olvasszuk meg a maradék vajat, majd ha elolvadt, öntsük rá a tojást. Alacsony lángon süssük, de ne kevergessük. Ha szükséges, nyúljunk alá spatulával, hogy a folyósabb részt is érje a hő.
Amikor az omlett teteje már nagyjából szilárd, de még picit lágy, szórjuk rá a parmezánt. Ahogy elolvadt a sajt, szórjuk rá a spárgát, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.
Hajtsuk félbe, majd rögtön kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu