Élénkzöld palacsinta - Spenóttal készül, mégis szeretik a gyerekek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hogy a palacsinta lehet sós is, az önmagában nem óriási meglepetés, de hogy zöld is a beleturmixolt friss spenóttól, az már elég menő dolog.
Az ötlet az egyik kedvenc svéd gasztroblogger családomtól származik, akiknek csodás blogjuk és receptjeik, gyönyörű fotóik és elképeszően kreatív ötleteik vannak. A spenótos palacsintát ők teljesen glutén- és laktózmentesen készítik, én viszont hagyományos liszttel és tejjel csináltam, és nagyon jól működött. A palacsinták ezzel a módszerrel nem csak őrült vagányul néznek ki, de nagyon különleges lesz az ízük is, az állaguk pedig annyira nyúlós, rugalmas, mégsem szakadékony, hogy sok tölteléket elbírnak.
Lehet őket sósan tölteni, sült zöldségekkel, sajttal, mindenféle kézenfekvő maradékkal, vagy édesen, banánnal, mézzel, túróval, tejföllel és így tovább. A lényeg, hogy minél többféle ízű és állagú alapanyagot tegyünk egymás mellé, puhát és ropogósat, sültet és nyerset egyaránt, hogy aztán feltekerjük és felszeleteljük, vagy egyszerűen csak összehajtjuk, az már csak látványeffekt.
Spenótos palacsinta
Hozzávalók 10 darabhoz
- 5 darab tojás
- 150 gramm liszt (rizsliszt)
- 500 milliliter tej vagy növényi tej
- 2 csipet só
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 marék friss spenót
Elkészítés:
A tojásokat a friss spenóttal turmixgépbe vagy aprítógépbe tesszük, és simára dolgozzuk. Hozzáöntjük a tejet. Beleszórjuk a lisztet, a szódabikarbónát és sózzuk. Simára turmixoljuk az egészet, és hagyjuk tíz percig állni.
Felforrósítunk egy serpenyőt, némi zsiradékot teszünk bele, és egy-egy merőkanálnyi adagot öntünk a serpenyőbe. Amikor megszilárdult, megfordítjuk és a másik oldalán is megsütjük.
A fent olvasható töltelékötletek egyikével megpakoljuk, és négybe hajtva vagy feltekerve és felszeletelve tálaljuk.
A palacsinták alaposan lezárt dobozban 3-4 napig elállnak a hűtőben.
Fotók: Ács Bori/Sóbors