
Élénkzöld palacsinta - Spenóttal készül, mégis szeretik a gyerekek

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Hogy a palacsinta lehet sós is, az önmagában nem óriási meglepetés, de hogy zöld is a beleturmixolt friss spenóttól, az már elég menő dolog.
Az ötlet az egyik kedvenc svéd gasztroblogger családomtól származik, akiknek csodás blogjuk és receptjeik, gyönyörű fotóik és elképeszően kreatív ötleteik vannak. A spenótos palacsintát ők teljesen glutén- és laktózmentesen készítik, én viszont hagyományos liszttel és tejjel csináltam, és nagyon jól működött. A palacsinták ezzel a módszerrel nem csak őrült vagányul néznek ki, de nagyon különleges lesz az ízük is, az állaguk pedig annyira nyúlós, rugalmas, mégsem szakadékony, hogy sok tölteléket elbírnak.
Lehet őket sósan tölteni, sült zöldségekkel, sajttal, mindenféle kézenfekvő maradékkal, vagy édesen, banánnal, mézzel, túróval, tejföllel és így tovább. A lényeg, hogy minél többféle ízű és állagú alapanyagot tegyünk egymás mellé, puhát és ropogósat, sültet és nyerset egyaránt, hogy aztán feltekerjük és felszeleteljük, vagy egyszerűen csak összehajtjuk, az már csak látványeffekt.
Spenótos palacsinta

Hozzávalók 10 darabhoz
- 5 darab tojás
- 150 gramm liszt (rizsliszt)
- 500 milliliter tej vagy növényi tej
- 2 csipet só
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 marék friss spenót
Elkészítés:
A tojásokat a friss spenóttal turmixgépbe vagy aprítógépbe tesszük, és simára dolgozzuk. Hozzáöntjük a tejet. Beleszórjuk a lisztet, a szódabikarbónát és sózzuk. Simára turmixoljuk az egészet, és hagyjuk tíz percig állni.
Felforrósítunk egy serpenyőt, némi zsiradékot teszünk bele, és egy-egy merőkanálnyi adagot öntünk a serpenyőbe. Amikor megszilárdult, megfordítjuk és a másik oldalán is megsütjük.
A fent olvasható töltelékötletek egyikével megpakoljuk, és négybe hajtva vagy feltekerve és felszeletelve tálaljuk.
A palacsinták alaposan lezárt dobozban 3-4 napig elállnak a hűtőben.
Fotók: Ács Bori/Sóbors