
Húszperces barna rizs spenóttal és parmezánnal – Köret és főétel is lehet

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert

Villámgyors, leveles tésztás pizza: utolsó pillanatos vacsi

Sajtos, csirkével töltött cukkini: ez lesz a nyár kedvence

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert
Rostokban és fehérjében is gazdag a barna rizs, érdemes belőle bevásárolni és gyakran fogyasztani.
Egészen egyszerű és gyors köret, viszont nagyon egészséges, tele van rostokkal és vitaminokkal. Fogyaszthatjuk főételként is, mert nem csak egészséges, tápláló is. Amúgy egy teljesen egyszerű étel, rizs és spenót alkotja, csakhogy nem sima fehér, hanem barna rizsből készül.
A barna rizs, vagyis a hántolatlan rizs nagyon értékes és egészséges gabona, mert magas a rosttartalma. Komplex szénhidrátokban és fehérjében gazdag, valamint a B- és E-vitamin tartalma is jelentős. Nagyon jól emészthető gabona, kimerültségre, fáradtságra is érdemes fogyasztani. Illik hozzá a spenót, lehetőleg frisset válasszunk, a tetejére pedig egy kis parmezán kerül.
Spenótos-parmezános barna rizs

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 160 gramm barna rizs
- 1 kávéskanál kakukkfű (őrölt)
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet bors
- 420 milliliter zöldségalaplé
- 220 gramm friss spenót
- 40 gramm parmezán
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra. Egy lábasban melegítsünk olajat, majd 5-6 percig dinszteljük rajta a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát is, fél percig dinszteljük együtt. Tegyük bele a rizst, szórjuk rá a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, keverjük addig, amíg a rizst jól befedi az olaj. Öntsük rá az alaplevet, forraljuk fel. Vegyük le az erősséget, takarjuk le a lábast, alacsony lángon főzzük a rizst 15-20 percig, amíg a folyadék elpárolog és a rizs megpuhul.
Közben a spenótot alaposan tisztítsuk meg, vágjuk össze. Tegyük a megfőtt rizs tetejére, 5 percig hagyjuk letakarva, amíg meg nem fonnyad. Keverjük össze a rizzsel, majd szórjuk meg parmezánnal. Azonnal, forrón tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors