Ropogós galette friss spenóttal, spanyol sonkával - 30 perces vacsora
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagy kedvencünk a galette. Mert a tésztája elronthatatlan és azt pakolhatunk rá, amit csak akarunk, vagy ami épp van otthon. Következésképpen akármilyen konyhai vészhelyzet esetén a galette egy szuper, ha nem a legjobb megoldás.
Mikor már majdnem pánikba esnék, hogy nem lesz mit adni vacsira a családnak, eszembe jut a galette. Liszt, vaj és só nekem mindig van otthon. Lássuk be, ez nem akkora kunszt. Ez alap. 10 perc alatt összedobom az omlós tésztát. Míg a tészta pihen, beveszem magam a hűtőbe, addig keresgélek és agyalok, amíg ki nem kerekedik valami használható a dologból.
A spenótos-sonkás galette felfedezése
Néhány szem utolsó perces zöldség is mindig van otthon. Önmagában már ez is elegendő lenne ahhoz, hogy csodát tegyünk. De ha esetleg, netalántán lapul egy kevés túlérett sajt vagy egy fél csomag elfeledett Serrano sonka is otthon, akkor az már mindennek a csúcsa lesz egy ilyen szorult helyzetben.
Így született az alábbi spenótos-sonkás galette is, kizárólag maradékokból, villámgyorsan. Fenséges lett. Nem feltétlenül szükséges tökéletesen rekonstruálni. Sőt. Legyen ez csak egy jó mentőötlet, amit bevetünk, ha úgy adódik. Legyen ez az alap, aztán fosszuk ki a frigót, süssük meg a galettet és gyűjtsük be a dicséreteket.
Spenótos-sonkás galette
Hozzávalók 4 adaghoz
tészta
- 350 gramm liszt
- 200 gramm vaj
- 1 kávéskanál só
- 1 deciliter víz
- 1 darab tojás tészta kenéséhez
feltét
- 250 gramm spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj főzéshez való - nem extra szűz
- 3 evőkanál sajtkrém
- 1 csipet só és bors
- 2 evőkanál olívaolaj - sajtkrémhez
- 1 csomag Serrano vagy Fekete-erdei sonka
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a sót, összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal. A vizet hozzáöntjük a morzsalékhoz, és így az egészet omlós tésztává dolgozzuk. Egy folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük pihenni.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A spenótot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A keményebb, fás szárakat letépjük, majd vékonyan felcsíkozzuk a spenótleveleket. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, áttörjük.
Egy serpenyőbe olívaolajat öntünk és a spenótot és a fokhagymát hozzáadjuk, és addig pároljuk, míg a levelek össze nem esnek. A sajtkrémet a sóval, a borssal és az olívaolajjal simára keverjük. A sonkát nagyobb darabokra tépkedjük.
A tésztát kör alakúra nyújtjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsire húzzuk és megkenjük a sajtkrémmel. Egy-másfél centis peremet szabadon hagyva ráhalmozzuk a párolt spenótot, majd elhelyezzük rajta a sonkadarabokat. A szabadon hagyott széleket felhajtjuk. Egy tojást felütünk és felverünk, a szélét megkenjük. A galettet a forró sütőbe toljuk, és 35 perc alatt készre sütjük. Salátával tálaljuk.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors