Street food otthon egyszerűen: ellenállhatatlanul ropogós tekercsek sörös-mézes mártással
Serényi Zsolt séf megmutatja
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Ha egyszer kifognám az aranyhalat, az egyik kívánságom biztosan az lenne, hogy egy profi szakács főzze meg a kedvenc ételemet, miközben azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek, és amihez a legjobban értek.
Lábas Viki, a Margaret Island énekese volt a mázlista, akinek Serényi Zsolt séf készítette el a kedvencét: camemberttel, sonkával vagy hallal megbolondított zöldséges tekercseket. Irigyeljük is érte, de mivel a séf megadta a receptet, és a trükköket is elárulta, mi is nyugodtan megcsinálhatjuk otthon ezt a (mester)fogást.
A street food stílusú, kívánatosan roppanós, zöldséges, sajtos, sonkás és halas tekercsekhez sűrű és édes búzasör mártás készült mézzel, citromhéjjal és csilivel. Ennek az elkészítéséhez láttak hozzá először, ezt a keveréket ugyanis alaposan be kell forralni ahhoz, hogy édes, sűrű mártást kapjunk.
A kezdeti egy liter folyadékot addig kellett forralni, amíg körülbelül négy deciliter marad csak belőle - ez a redukció pedig már maga az ízek esszenciája.
A zene és az étel együtt mindig jó kombináció
Ennek a zenélős-főzős bulinak a lényege egyébként az volt, hogy amíg a séf főz, addig Vikiék zenélnek, így egymást inspirálják az alkotásra. Ez azonban egy dupla csavaros történet: ezúttal ugyanis nem úgy lehetett ételt rendelni a séftől, mint egy étteremben, ennél sokkal izgalmasabb dolgot találtak ki. Az énekesnőt alaposan kikérdezték, hogy milyen stílusú ételeket, és milyen ízvilágot szeret a legjobban, Serényi Zsolt pedig ez alapján találta ki és alkotta meg ezt a fogást.
Mivel Viki ízléséhez a street food áll a legközelebb, Serényi séf olyan ételben gondolkodott, ami az utcán, menet közben is kényelmesen fogyasztható, ugyanakkor természetesen izgalmas és finom. Így került végül az asztalra a lenyűgözően gigantikus adag, aranysárgára sült tekercs, amelyekben a zöldségek mellett camembert, sonka, és hal is megbújt.
A videóban láthatjátok, hogyan készül az étel, utána pedig azt is elmondjuk, hogy hogyan lássatok hozzá otthon nyugodtan, sikerülni fog.
Kívül ropogós tészta, belül finom zöldségek, és mi még!
A zöldségeket nagyjából egyforma méretű csíkokra érdemes vágni, így egyszerre sülnek-párolódnak roppanósra a wokban. A bébispenót leveleket nem kell hőkezelni, elég csak összekeverni a forró zöldségekkel, és máris összeesnek. A tölteléket egyszerű, boltban kapható rétestésztába tekerjük. Ahogy a videóban is látszik, a séf nem trükközött vele, nem kente meg vajjal, és nem is tette nedves konyharuhára, hogy ne száradjon ki, egyszerűen csak csíkokra vágta a réteslapot, az egyik végére ráhalmozta a tölteléket, kétoldalt felhajtotta, majd az egészet feltekerte.
Így süssük, hogy roppanjon a tészta
A tekercseket vaj és olívaolaj keverékében sütötte ki a szakács. Nagyjából 2-3 milliméter zsiradék volt a serpenyő alján, tehát nem kell, hogy ússzanak a tekercsek, de azért legyen miben aranybarnára sülniük. Legalább két oldalukon meg kell sütni, de még jobb, ha szépen, akkurátusan körbeforgatjuk a serpenyőben.
A töltelék fogyasztásra kész legyen
Mivel rétestészta több rétegben is nagyon gyorsan megsül, fontos, hogy a töltelék fogyasztásra kész állapotban kerüljön a tekercsekbe. A sajtos, sonkás és zöldséges falatoknál nincs is különösebb tennivaló, a halat azonban előre meg kell sütni. Serényi Zsolt harcsafilét használt, amit előtte faszén grillen megsütött, de otthon, természetesen, serpenyőben is előkészíthetjük a halat.
Ropogós tekercsek sörös mézes mártogatóssal
Hozzávalók 8 adaghoz
- 2 csomag rétestészta
- 0.5 fej fejeskáposzta
- 0.5 kilogramm sárgarépa
- 1 darab póréhagyma
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 0.5 kilogramm friss spenót
- 0.5 kilogramm harcsafilé (opcionális)
- 0.5 kilogramm főtt házi sonka (opcionális)
- 40 dekagramm camembert (opcionális)
- 0.5 liter extraszűz olívaolaj
- 20 dekagramm vaj
- 1 ízlés szerint finomított tengeri só
- 1 ízlés szerint frissen őrölt feketebors
- 1 liter Staropramen búzasör
- 30 dekagramm méz
- 2 darab chilipaprika
- 2 darab citrom
Elkészítés:
A búzasört forralva sűríteni kezdjük.
Répából, póréhagymából, káposztából, és ha teszünk az ételbe, a főtt sonkából csíkokat vágunk. A zöldségeket wokban, forrósított olívaolajon ropogósra pirítjuk, utána friss spenóttal keverjük össze.
Ha halas tekercset is készítünk a halat is kicsi szeletekre vágjuk, és készre sütjük olaj és vaj keverékén.
A sűrűsödő sörhöz mézet, szeletelt chilit, citromhéjat és citromlevet adunk.
A kész rétestésztát 3-4 csíkra vágjuk. Az egyik végükre keresztben ráhalmozzuk a zöldséget, ha szeretnénk, mellé teszünk az extra tölteléket: a sonkát, a megsütött halat vagy camembert sajtot. A rétestészta két oldalát behajtjuk, majd feltekerjük.
A tekercseket serpenyőben, olívaolaj és vaj keverékében, szép pirosra és ropogósra sütjük. Tálaláskor a sörös, mézes, citromos sziruppal kínáljuk.
A cikk a Staropramen támogatásával készült.