
Sült hagymával hajtogatott pogácsa Limara receptje alapján – Mindenki imádni fogja

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés
Tökéletesen passzol a sült hagyma ebbe a puha pogácsába, amely másnapra is omlós marad.
Pogácsareceptből sosem elég, mindig lehet egy kicsit változtatni az eredeti koncepción, a sajtos és a tepertős variációkon kívül másfajta ízesítéssel is el lehet készíteni. Nagy kedvencem a hajtogatott változat, amelyben a rétegek közé tehetsz valamilyen plusz hozzávalót, amelytől még izgalmasabb ízt kapsz. A pogácsakészítés nem ötperces munka, de engem a kelt tészta gyúrása olyan nyugalommal tölt el, hogy igazán nem érzem az idő múlását sem.
Ezt a receptet egy makói sajtóúton tanultam Limarától, a kelt tészták gasztrobloggerétől, ő makói lisztből és vöröshagymából készítette, és annyira finom volt, hogy hoztam is belőle haza. A receptet pedig ellestem és itthon is megsütöttem.
Sült hagymás pogácsa

Hozzávalók 20 adaghoz
- 1 kilogramm liszt
- 1.5 evőkanál só
- 250 gramm vaj (hideg)
- 150 gramm zsír (sertés, liba vagy kacsa)
- 50 gramm élesztő
- 100 milliliter tej
- 1 darab tojás
- 300 milliliter tejföl
- 2 fej vöröshagyma (nagy)
- sütéshez kacsa- vagy libazsír
- 1 darab tojás (kenéshez)
- tetejére lenmag
Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, amíg felfut. A lisztet öntsük egy tálba, adjuk hozzá a sót, morzsoljuk hozzá a hideg vajat és tegyük bele a zsírt. Öntsük hozzá az élesztős tejet, a tojást és a tejfölt. Puha, kicsit ragacsosabb állagú tésztát kell kapnunk. Gyúrjuk össze a tésztát, majd egy tiszta kendővel takarjuk le, hagyjuk kelni 45 percet.
Amíg a tészta kel, a zsíron pirítsuk aranyszínűre a hagymát és hagyjuk kihűlni.
A tésztát nyújtsuk fél centiméter vastag téglalap alakúra, kenjük meg a hagyma nagy részével. A rövidebbik oldalán hajtsuk háromba, majd kenjük rá a maradék hagymát és megint hajtsuk háromba. Tegyük a hűtőbe pihenni. A legjobb, ha egy egész éjszakát a hűtőben pihen, de ha nincs ennyi időnk, egy órára akkor is tegyük be. Nyújtsuk ki 1 centiméter vastagra, késsel rácsozzuk be (így szépen kinyílik a teteje), majd szaggassuk ki pogácsaszaggatóval.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le felvert tojással, majd szórjuk meg lenmaggal vagy bármilyen maggal.
Süssük 15 percig, hogy a teteje szép aranybarna legyen.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors