Ropogós tetejű tepertős pogácsa a mama receptje szerint – Így készítve lesz igazán finom

tpogicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pogácsát mindenki szereti, a legnépszerűbb változatai a sajtos, burgonyás, vajas, káposztás és tepertős.

A tepertős pogácsa jellegzetes rácsos tetejéről híres, ami ha jól készül, ropogós lesz. A tepertővel megkent tésztát hajtogatva érdemes készíteni, igaz, időigényes, de a végeredménnyel mindenki elégedett lesz.

Mivel darált tepertővel kell gazdagítani a tésztát, vaj helyett érdemes libazsírt használni. A tészta ízesítésénél bátrabban is lehet szórni a fűszereket, minél intenzívebben érezhető az őrölt fekete bors, annál finomabb lesz a pogácsa, de azért csak óvatosan, mert a jóból is megárt a sok.

Nagyiféle tepertős pogácsa

tpogict

Hozzávalók 6 személyre:

  • 50 dekagramm liszt
  • 1 deciliter tej
  • 2 deciliter tejföl
  • 50 gramm élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál fehérbor (száraz)
  • 2 teáskanál
  • ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
  • 15 dekagramm vaj
  • 40 dekagramm darált tepertő
  • 1 darab tojás a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, pár percig várjunk, míg az élesztő felfut.

A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a sót és a borsot, majd a vajat is morzsoljuk el benne, tegyük hozzá a tejfölt, a tojássárgáját és a felfutott élesztőt, kezdjük el dagasztani, közben 2 evőkanál fehérbort is dolgozzunk a tésztába. A lágy, rugalmas tésztát lefedve, meleg helyen 1 órát pihentessük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, kenjük meg darált tepertővel, majd hajtogassuk a tésztát. Először a jobb oldaláról hajtsuk balra a tésztát, utána az alsó részt hajtsuk felülre, majd folpacka csomagolva tegyük hűtőbe 30 percre. 

Nyújtsuk 1 centiméter vastágságúra a tésztát, a tetejét késsel rácsozzuk be, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Helyezzük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, konyharuhával lefedve 20-30 percig pihentessük, majd felvert tojással kenjük meg. 180 fokos előmelegített sütőben 15-35 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük