Muffinformában sült zabkása: egyszerű, látványos és még laktató is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A zabkása az egyik legegészségesebb és leglaktatóbb reggeli, de hogyan varázsoljuk szállítható és bárhol fogyasztható tízóraivá?
Továbbra is kitartóan igyekszem az iskolás csillapíthatatlannak tűnő étvágyát egészséges és laktató ételekkel tompítani, ehhez a feladathoz pedig néha csomagolnom is kell. A meleg reggelik jönnek be a legjobban, ez már világos, a zab pedig mind közül a leghasznosabb alapanyag, ráadásul szerencsére szeretik is. Tavaly kedveltük meg a sült zabkása intézményét, ami legalább annyira laktató és finom, mint amennyire látványos és egyszerű. Este kell hozzá bekeverni mindent, reggel csak be kell tenni a sütőbe.
Hordozható verzió
Egyetlen gond van csak vele, hogy nem szállítható és folyosón ácsorogva, padban ücsörögve nem fogyasztható, ki kellett hát találni rá egy kompaktabb verziót.
A gyümölcskeverék túlságosan folyós, azt valamilyen módon muszáj szilárdabbá varázsolni. Elhagyni semmiképp nem szerettem volna, mert az adja meg a tökéletes egyensúlyt, ami ellensúlyozza a zabos massza töménységét. Éppen ezért egy részét a masszába forgattam, hogy még szaftosabb és könnyebb legyen, a másik felével pedig a tetejét szórtam meg.
Gyümölcsös, magos sült zabkása
Hozzávalók
- 200 gramm zabpehely
- 3 deciliter tej (lehet növényi tej is)
- 1 darab alma
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál cukor (elhagyható)
- 2 csipet fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál olaj vagy vaj
- 150 gramm gyümölcsök
- 100 gramm magok
Elkészítés:
A muffinforma mélyedéseit kivajazzuk vagy kiolajozzuk. A zabpelyhet elkeverjük a sóval, a sütőporral, a tejjel, a reszelt almával, a fahéjjal, ízlés szerint cukorral és a tojásokkal. Másnap vagy azonmód elosztjuk a masszát a formákban, a tetejét megszórjuk a maradék gyümölccsel és a magokkal. 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt fognak megsülni.
Fotók: Ács Bori/Sóbors