Villámgyors, selymes sültpaprika-krémleves – Ha sűrűbbre sikerül, szósznak is szuper
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A kápia paprika az egyik legfinomabb paprikafajta, nyersen is, de sütve egyenesen tökéletes.
Ha csak tehetem, veszek egy nagyobb adag kápia paprikát, mert már a színe is felvidít. Egy részét szendvicsbe, salátába teszem, a másikat viszont sütőben készítem el, mert a sült paprika valami egészen különleges étel, főleg kápiából.
Innen már csak egy lépés a krémleves, amely kicsit füstös ízű, de a tejszíntől krémes lesz. Aki szeretné, tejszín helyett tehet bele fetát is, de azt csak a végén morzsolja bele a kész levesbe. Ha a levesünk sűrűbb lesz, akkor akár egy könnyed tésztaszósz is lehet belőle.
Sültpaprika-krémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm kápia paprika
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 200 milliliter tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 400 milliliter zöldségalaplé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A paprikákat jól mossuk meg, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, süssük 30 percig. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, húzzuk le a héját, illetve a magokat is kaparjuk ki belőle.
A hagymát és a fokhagymát vágjuk nagyon apróra. Egy lábasban melegítsünk olajat, dinszteljük meg. Adjuk hozzá a paprikákat, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel az alaplével, forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, majd tegyük vissza a tűzre, öntsük rá a tejszínt, hagyjuk, hogy még egyet rottyanjon.
Fotó: Getty Images