Sűrű, selymes vöröslencse-krémleves – Fehérjében gazdag és még az emésztésnek is jót tesz

vöröslencsekrémleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas leves kétféle módon kerülhet a tányérra, érdemes mindkét változatát kipróbálni.

A feltűnő színben pompázó vöröslencse nagy mértékben tartalmaz fehérjét és szénhidrátot, épp ezért a vegetáriánus étrendben fontos szerepet tölt be, nagyon változatosan lehet felhasználni. A vöröslencséből készülhet izgalmas főétel vagy köret, ráadásul még áztatni sem kell, mosás után azonnal lehet vele dolgozni. A hüvelyes egyik nagy előnye, hogy nincs rajta héj, ezért érzékenyebb gyomrúak is bátran fogyaszthatják, nem kell a puffadástól tartaniuk.

A sűrű, fűszeres melengető levest érdemes botmixer segítségével pépesíteni, így nagyon selymes lesz, a tetejére pedig pirított kenyérkockák vagy tejföl kerülhet. A laktató leves pürésítés nélkül, zöldségdarabokkal is tálalható, akkor azonban fokhagymás pirítós kenyeret illik kínálni mellé.  A leves jól bírja a plusz ízeket, érdemes spenótlevéllel is gazdagítani, amit a főzés utolsó 5-8 percében kell a fazékba keverni. 

Sűrű vöröslencse-krémleves

vöröslencsekrémleves2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 2 szál zellerszár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 400 gramm sűrített paradicsom
  • 400 gramm vöröslencse
  • 1 liter alaplé (zöldség, csirke)
  • 1 liter víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 0.5 teáskanál cayenne-bors
  • ízlés szerint görög joghurt
  • ízlés szerint pirított kenyérkockák
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét mossuk át, a hibás szemeket dobjuk ki.

A finomra vágott hagymát magas falú edényben, az olajon kezdjük el dinsztelni, majd 1-2 perc után adjuk hozzá az apró kockákra vágott zellert és sárgarépát. Gyakori kevergetés mellett, miután a zöldségek összeestek (8-12 perc), adjuk hozzá a zúzott fokhagymákat, utána a lencsét, majd öntsük fel alaplével és vízzel. Körülbelül 10 perc után mehet a sűrített paradicsom is a fazékba. Fűszerezzük a levest babérlevéllel, sóval, borssal, cayenne-nel, kakukkfűvel és köménnyel, addig főzzük, amíg a lencse megpuhul, 45-55 percig. Botmixerrel pürésítsük.

Tálalásnál görög joghurttal locsolhatjuk meg, vagy pirított kenyérkockák kerülhetnek a tetejére. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük