Sütés nélkül: gyümölcsös joghurttorta, az igazi kánikulai hűsítő
Bármilyen idénygyümölccsel finom lehet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Személy szerint élünk-halunk a sütés nélkül készíthető, hideg sajttortákért, de hát van az a hőség, amikor még a krémsajt, vagy a mascarpone zsírtartalmát is túlzásnak érezzük, és valami sokkal, még annál is könnyebb édességre vágyunk. Itt a joghurtos-tejszínes verzió, imádni fogod.
Mint szinte ebben a műfajban az összes tortát, ezt is el lehet készíteni cukormentesen, IR-kompatibilis változatban is, ilyenkor csak annyi a teendő, hogy alapnak teljes kiőrlésű kekszet használjatok (és persze édesítsétek ízlés szerint), a krémbe pedig cukor helyett szintén édesítőszert tegyetek. A többi pedig mehet az eredeti recept szerint.
A joghurtnak persze magától soha nem lesz olyan állaga, mint a krémsajtnak, még akkor sem, ha jó keményre vert tejszínhabbal keverjük. Szükségünk van tehát valamire, ami megköti, ez pedig a zselatin lesz. A fogyasztás előtti hűtést a mélyhűtőben gyorsíthatjuk, az sem baj, ha "odakap", és egy kicsit megdermed.
Bogyókkal, barackkal, vagy bármilyen gyümölccsel finom
A szeder helyett természetesen használhatunk bármilyen más bogyós gyümölcsöt is. Mostanában érik az áfonya, de lehet még kapni málnát és ribizlit is, de akkor se keseredjetek el, ha éppen nem találtok a boltban frisset, mert fagyasztott gyümölccsel éppolyan jól működik a recept. Sőt, a jeges gyümölcstől még hamarabb meg is köt a zselatin, és már ehetjük is a finom tortát.
Gyümölcsös joghurttorta
Hozzávalók 8 adaghoz
- 15 dekagramm Az alaphoz keksz darálva
- 5 dekagramm puha vaj
- 30 dekagramm A krémhez szeder vagy más bogyós gyümölcs (esetleg vegyesen)
- 3 deciliter tejszín
- 450 mililiter natúr joghurt
- 2 csomag zselatin
- 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor)
- 15 dekagramm cukor
Elkészítés:
Daráljuk meg a kekszet, és keverjük össze a puha vajjal. Akkor jó, ha összeáll homokgombóccá. Ha nem, akkor vajjal vagy tejjel lazítsuk, különben morzsálódni fog szeleteléskor.
Az alaposan behűtött tejszínt verjük habbá.
A kekszes alapot nyomkodjuk be egy kapcsos tortaforma aljába úgy, hogy a réseket eltakarja.
A tortaformát kívülről burkoljuk alufóliába, biztos, ami biztos, ki ne folyjon a joghurtos krém a résen.
Keverjük a gyümölcsöt a joghurthoz. Ha jó hideg volt a gyümölcsünk (vagy fagyott), az ügyesen meggyorsítja a joghurt lehűlését. Keverjük bele a cukrot és a vaníliát is.
Amikor lehűlt a joghurt, óvatosan keverjük hozzá a habtejszínt is.
Most kóstoljuk meg. Ha nem elég édes, akkor tegyünk még bele cukrot. Fontos, hogy ez egy nyári torta, és nem jó, ha túl édesre sikerül, jobban hűsít, ha kicsit savanykás marad.
Állítsuk be a tortát a hűtőbe pár órára, de a mélyhűtés sem fogja elrontani. Ha szeletelhetőre dermedt, már fogyaszthatjuk is.
Fotó: Shutterstock