Sütés nélküli epres desszert lágy krémmel és kekszalappal: a hűtőben áll össze
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minél tovább áll a hűtőben, annál finomabb lesz, érdemes akár előző este elkészíteni.
Lehet, hogy első ránézésre összetettnek tűnik a recept, valójában egy nagyon egyszerű, mégis nagyon látványos desszertről van szó, amit még sütni sem kell, úgyhogy meleg időben tökéletes választás. Mind a krém, mind az alap pillanatok alatt kész van, de az epres réteg elkészítése sem tart tovább 5 percnél.
Próbálj meg minél édesebb és érettebb eperrel dolgozni, de ha esetleg savanykásabbat fogsz ki, akkor sincs baj, egy kevés cukorral ellensúlyozhatod az ízét. Egy sűrűbb szószt kell főzni az eperből: egy részét pürésítsd le, a másik részét pedig szeld össze, végül keményítővel főzd össze. Arra figyelj csak, hogy a szószt mindenképp hűtsd ki, mielőtt összeállítod a desszertet, ha a forró epret rákanalazod a tejszínhabra, szét fog folyni.
Az édes eperszószt mascarponés habbal kell rétegezni, az alapját pedig darált keksz és vaj képezi. Ha elkészült, tedd a hűtőbe pár órára, de akár egy egész éjszakára, annál finomabb lesz, minél tovább áll.
Sütés nélküli epres desszert
Hozzávalók 6 adaghoz
Eperréteg:
- 500 gramm eper
- 50 milliliter víz
- 1.5 evőkanál keményítő
- 1 evőkanál cukor
Kekszalap:
- 150 gramm darált keksz
- 80 gramm vaj
Krém:
- 250 gramm mascarpone
- 100 gramm porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 500 milliliter habtejszín
- 3 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
Első lépésként készítsük el az epres réteget, ennek ki is kell hűlnie: az epret mossuk meg alaposan, szedjük le a leveleit. Az eper felét szeleteljük össze, tegyük félre, a másik felét turmixoljuk le.
Öntsük a pürét egy kis lábasba, várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd keverjük bele a szeletelt epret is. A keményítőt keverjük csomómentesre 50 milliliter vízzel, majd öntsük az eperhez. Pár perc alatt forraljuk össze, mikor besűrűsödik, készen van. Kóstoljuk meg, ha nem volt elég édes az eper, 1-2 evőkanál cukorral ízesítsük. Keverjük el benne a cukrot, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kekszalaphoz olvasszuk meg a vajat, majd öntsük a darált kekszre, keverjük vele össze. Tegyünk félre belőle 4 evőkanálnyi morzsát, a többit pedig öntsük egy 20x20 centis, kivajazott jénai aljába. Nyomkodjuk bele, oszlassuk el benne egyenletesen.
A krémhez a mascarponét keverjük habosra a porcukorral és a vaníliakivonattal. Mikor habos, tegyük félre. Egy másik tálban verjük kemény habbá a tejszínt a kristálycukorral. Ha kész, forgassuk egybe a mascarponés keverékkel, ha szükséges, robotgéppel keverjük át.
Állítsük össze a sütit: a kekszalapra kanalazzuk rá a krém felét, egyengessük el rajta. Erre mehet a kihűlt epres réteg, mindenhova jusson belőle. Az eperre kanalazzuk rá a maradék krémet, majd óvatosan, spatula segítségével egyengessük el rajta. A tetejére szórjuk rá a félretett kekszmorzsát.
Fedjük le, majd tegyük a hűtőbe 2-3 órára, akár egy éjszakára.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors