![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sütés nélküli epres desszert lágy krémmel és kekszalappal: a hűtőben áll össze
![epres](https://kep.index.hu/1/0/3802/38020/380202/38020277_2901023_6b379245ba74611228f9212e83e5ecf6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Minél tovább áll a hűtőben, annál finomabb lesz, érdemes akár előző este elkészíteni.
Lehet, hogy első ránézésre összetettnek tűnik a recept, valójában egy nagyon egyszerű, mégis nagyon látványos desszertről van szó, amit még sütni sem kell, úgyhogy meleg időben tökéletes választás. Mind a krém, mind az alap pillanatok alatt kész van, de az epres réteg elkészítése sem tart tovább 5 percnél.
Próbálj meg minél édesebb és érettebb eperrel dolgozni, de ha esetleg savanykásabbat fogsz ki, akkor sincs baj, egy kevés cukorral ellensúlyozhatod az ízét. Egy sűrűbb szószt kell főzni az eperből: egy részét pürésítsd le, a másik részét pedig szeld össze, végül keményítővel főzd össze. Arra figyelj csak, hogy a szószt mindenképp hűtsd ki, mielőtt összeállítod a desszertet, ha a forró epret rákanalazod a tejszínhabra, szét fog folyni.
Az édes eperszószt mascarponés habbal kell rétegezni, az alapját pedig darált keksz és vaj képezi. Ha elkészült, tedd a hűtőbe pár órára, de akár egy egész éjszakára, annál finomabb lesz, minél tovább áll.
Sütés nélküli epres desszert
![epres2](https://kep.index.hu/1/0/3802/38020/380202/38020291_427aee0319ea1a90abd6928a700b1107_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Eperréteg:
- 500 gramm eper
- 50 milliliter víz
- 1.5 evőkanál keményítő
- 1 evőkanál cukor
Kekszalap:
- 150 gramm darált keksz
- 80 gramm vaj
Krém:
- 250 gramm mascarpone
- 100 gramm porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 500 milliliter habtejszín
- 3 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
Első lépésként készítsük el az epres réteget, ennek ki is kell hűlnie: az epret mossuk meg alaposan, szedjük le a leveleit. Az eper felét szeleteljük össze, tegyük félre, a másik felét turmixoljuk le.
Öntsük a pürét egy kis lábasba, várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd keverjük bele a szeletelt epret is. A keményítőt keverjük csomómentesre 50 milliliter vízzel, majd öntsük az eperhez. Pár perc alatt forraljuk össze, mikor besűrűsödik, készen van. Kóstoljuk meg, ha nem volt elég édes az eper, 1-2 evőkanál cukorral ízesítsük. Keverjük el benne a cukrot, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kekszalaphoz olvasszuk meg a vajat, majd öntsük a darált kekszre, keverjük vele össze. Tegyünk félre belőle 4 evőkanálnyi morzsát, a többit pedig öntsük egy 20x20 centis, kivajazott jénai aljába. Nyomkodjuk bele, oszlassuk el benne egyenletesen.
A krémhez a mascarponét keverjük habosra a porcukorral és a vaníliakivonattal. Mikor habos, tegyük félre. Egy másik tálban verjük kemény habbá a tejszínt a kristálycukorral. Ha kész, forgassuk egybe a mascarponés keverékkel, ha szükséges, robotgéppel keverjük át.
Állítsük össze a sütit: a kekszalapra kanalazzuk rá a krém felét, egyengessük el rajta. Erre mehet a kihűlt epres réteg, mindenhova jusson belőle. Az eperre kanalazzuk rá a maradék krémet, majd óvatosan, spatula segítségével egyengessük el rajta. A tetejére szórjuk rá a félretett kekszmorzsát.
Fedjük le, majd tegyük a hűtőbe 2-3 órára, akár egy éjszakára.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!