Sütőben sült tojásos spagetti: a ropogós tészta ellenállhatatlan
A sült tojásos lepény, vagyis a frittata spagettivel készítve egyszerű, mégis kiadós.
A sütőben sült rizs után mindenképp ki szerettem volna próbálni a sütőben készült tészta műfaját is. Nagy kedvenceim az egylábasos receptek, amikor a szósz és a tészta egy edényben készül: ugyanez valósul meg az alább olvasható verzióban is, csak éppen egy tepsiben.
A tészta alaplében puhul meg, 50 dkg-hoz nagyjából 1 liternyi folyadékra van szükség. Ez az alap, ezt aztán bátran lehet ízesíteni sűrített paradicsommal, fűszerekkel, egyéb kiegészítőkkel. A tészta mellé bátran dobhatsz zöldségeket, legyen az gomba és paradicsom, mint az alábbi változatban, de sült paprikával is isteni lesz.
Hogy a folyadék ne főjön el, mielőtt a tészta megpuhul, nagyon fontos, hogy fedd le a tepsit vagy alufóliával, vagy a fedelével, ha van. A kész tésztát aztán tejszínnel teheted még krémesebbé.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Olajozzunk ki egy 23x33 centis, magas peremű tepsit.
A koktélparadicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze.
A tésztát, a gombát és a paradicsomot tegyük a tepsibe.
Az alaplevet, a sűrített paradicsomot, a fokhagymát és a fűszereket keverjük össze egy tálban. Az alaplé sósságától függően picivel több sót is adhatunk hozzá, de utólag is ízesíthetjük még.
Öntsük fel az alapleves keverékkel a tésztát és a zöldségeket. Keverjünk mindent össze, a tészta legyen minél jobban szétterülve a tepsiben. Fedjük le a tepsit alufóliával, majd toljuk a sütőbe 30 percre. Félidőnél keverjük át.
Vegyük ki a sütőből, keverjük át, majd öntsük hozzá a tejszínt, azzal is forgassuk egybe. Fedjük le a tepsit, hagyjuk még állni 3-5 percet.
Parmezánnal megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors