Pergős rizs sütőben készítve: biztosan nem lesz ragacsos

sütőbensültrizs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sima vízzel is elkészítheted az alábbi receptet, de ha igazán finomat szeretnél enni, alaplében, fokhagyma társaságában párold a rizst.

Sokan nem kedvelik a rizst, mint köretet, hiszen ha nem jól készítik, nagyon ragacsos vagy éppenhogy száraz, íztelen lesz. Bár van egy-két trükk, ami segíthet a rizsfőzésben, ha biztosra akarsz menni, próbáld ki a sütőben készült változatot. 

Bevallom, én is most teszteltem először ezt a módszert, de azt hiszem, ezentúl csak így fogok rizst készíteni. Nem kellett aggódnom azon, hogy összeragad, száraz lesz, leég, mégis tökéletes, pergős köret került ki a sütőből.

A recept, amit alapul vettem, vízben készítette a rizst, de alaplével felöntve, fokhagymával és vajjal kiegészítve sokkal-sokkal finomabb, önmagában, mindenféle kiegészítő nélkül is isteni. Nagyon fontos, hogy a tepsit takard le alufóliával, hogy ne szökjön ki a gőz és ne párologjon el a folyadék, hiszen azt szívja fel, abban puhul a rizs.

Rizs sütőben készítve

sütőbensültrizs2

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 gramm hosszú szemű rizs (előgőzölt)
  • 500 ml alaplé/víz
  • 2 ek vaj
  • 0.5 tk
  • 3 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A rizst öblítsük át. A fokhagymákat pucoljuk meg, vágjuk őket félbe.

Szórjuk egy sütőtálba a rizst, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, keverjük össze. A vajat kockázzuk a tetejére, oszlassuk el rajta a fokhagymagerezdeket.

Fedjük le alufóliával, majd toljuk a sütőbe 25 percre.

Húzzuk ki a sütőből, hagyjuk 5 percig hűlni a fólia alatt, majd villával keverjük össze, tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük