
Sütőben sült almás palacsinta, ez a dutch baby - Nagyon könnyű és habos a tésztája

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Érdemes dupla adagot bekeverni, mert biztosan egy szempillantás alatt el fog fogyni egy serpenyővel.
A dutch baby, vagyis a német palacsinta különlegessége, hogy sütőben, serpenyőben sül. Bár sok köze nincs az általunk ismert palacsintához, megéri adni neki egy esélyt, nagyon habos és könnyű, ráadásul villámgyorsan elkészül, nem kell órákat álldogálni a tűzhely előtt.
A tésztája a sok tojástól és egy kis sütőportól lesz könnyű. Bár leggyakrabban almával készítik, ugyanúgy működik körtével is, sőt, nyáron, mikor szezonja van, érdemes kipróbálni bogyós gyümölcsökkel, meggyel és barackkal is.
Mivel sok cukor nem kerül a tésztájába, mikor kihűlt, jó alaposan szórd meg fahéjas cukorral, úgy lesz a legfinomabb.
Dutch baby

Hozzávalók 1 darabhoz
- 4 evőkanál vaj
- 3 darab alma
- 100 gramm liszt
- 180 milliliter tej
- 1 csipet só
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál cukor
- 4 darab tojás
- fahéjas porcukor (tetejére)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az almákat pucoljuk meg - rajtuk is maradhat a héjuk -, majd vágjuk vékony szeletekre.
A vajat tegyük egy 30 centiméter átmérőjű, sütőben is használható serpenyőbe (ha nincs ilyenünk, kisebb méretű jénaiba/kerámia tálba), majd tegyük a sütőbe pár percre, hogy megolvadjon.
Közben egy tálban keverjük össze a sót, a cukrot, a lisztet, a sütőport, majd adjuk hozzá a tejet és a felvert tojásokat is. Keverjük alaposan össze, míg egynemű, homogén nem lesz a massza.
A serpenyőt, ha megolvadt a vaj, vegyük ki a sütőből, majd tegyük bele körben az almaszeleteket. Öntsük rá a tésztát.
Kb. 20-25 percig süssük, míg a széle és a teteje aranybarna nem lesz. Hagyjuk picit hűlni, majd fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images