Bundázott csirkemell fehérboros tésztába mártva: ellenállhatatlanul ropogós lesz
A bundázott csirkemell úgy is nagyon finom, ha fehérboros masszába mártod, és ezután sütöd ki olajban.
Nem lehetetlen vállalkozás a csirkemell sütése, csak oda kell figyelni egy-két dologra, hogy szaftos, vajpuha húst vegyél ki a sütőből. Az egyik legfontosabb szabály, hogy magas hőfokon kell készíteni, a másik, hogy be kell vonni, dörzsölni olívaolajjal. Nedves pácot érdemes használni, amely bevonja, szaftosan tartja a húst, az olajat nyugodtan lehet fűszerezni. Az alább olvasható verzió ízeiben is nagyon izgalmas, mézes-mustáros, de egy kevés balzsamecet is kerül bele, hogy még különlegesebb legyen.
A recept nagy előnye, hogy a hús a körettel együtt sül, egytepsis fogás, nem kell azon gondolkodnod, mit tálalj mellé, egyszerre készülnek el. Télen kelbimbóval kínáld, de nyugodtan mehet mellé sima krumpli, édesburgonya, répa is.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A csirkemellfiléket sózzuk, borsozzuk. A lila hagymát pucoljuk meg, vágjuk 8 részbe, majd szedjük cikkelyekre. A kelbimbót tisztítsuk meg, szedjük le a külső leveleit, vágjuk félbe. A koktélparadicsomokat is vágjuk félbe.
Az olívaolajat, a mustárt, a mézet, az ecetet, a zúzott fokhagymát és kevés sót, borsot alaposan keverjünk össze.
A csirkemellet és a hagymát tegyük egy tálba, öntsük rá a mézes-mustáros szósz harmadát. Keverjük vele alaposan össze.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, rendezzük el rajta a hagymát és a csirkét, majd toljuk a sütőbe 10 percre.
Közben a kelbimbót és a paradicsomot tegyük át abba a tálba, amiben a hús volt, majd öntsük rá a szósz második harmadát. Keverjük alaposan össze.
Szórjuk a kelbimbót és a paradicsomot a csirke mellé, majd toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg a kelbimbó picit megpirul, a hús pedig megpuhul.
A maradék szósszal meglocsolva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu