
Sütőben sült édeskrumpli tükörtojással a tetején - Kiadós egytepsis fogás

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
Egyszerű és laktató fogás ez az egytepsis, sült édesburgonya, amit gyönyörű, remegős tetejű tojások díszítenek.
Az egytepsis fogások egyszerűen összeállíthatók, ráadásul a mosogatód sem lesz tele piszkos edényekkel, így duplán megéri elkészíteni őket. Attól függően, hogy mit pakolsz a tepsibe, lehet laktatóbb, diétásabb, húsmentes és még lehetne sorolni.
Ha nagyon tartalmas fogásra vágysz, akkor érdemes sok zöldséggel és valamilyen húsfélével, akár kolbásszal is együtt sütni, persze anélkül is nagyon finom lesz. Eheted akár késői reggelire, de vacsorára sem fogja megfeküdni a gyomrod. Ha pedig szeretnéd, hogy a hús domináljon az ételben, akkor süss csirkecombokat sok-sok zöldséggel.
Az édeskrumpli természetes ízét a sütőben sütés kiemeli, úgyhogy nem kell agyonfűszerezni. Ebben az egytepsisben is alig van fűszer, viszont a tetejére érdemes tojásokat sütni, ezeket ízés szerint remegősen is hagyhatod. Ez a fogás olyan serpenyőben készül, amit utána betehetsz a sütőbe is, de ha nincs ilyened, akkor plusz egy tepsit elő kell venned majd.
Sütőben sült édeskrumpli tükörtojással

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1.5 teáskanál só
- 4 darab édeskrumpli (közepes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál rozmaring
- ízlés szerint bors
- 4 darab tojás
Elkészítés:
A hagymát tisztítsuk meg és kockázzuk fel. Az édeskrumplit mossuk és hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Egy vas serpenyőben forrósítsunk fel egy evőkanál olívaolajat, tegyük rá a hagymát, sózzuk, majd közepes lángon karamellizáljuk meg. Ez viszonylag lassú folyamat, 30 percig is eltarthat. Tegyük rá az édeskrumplikockákat és a fokhagymát, a maradék olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, morzsoljuk rá a rozmaringot, majd forgassuk össze.
Tegyük a sütőbe és süssük 35 percig, félidőnél forgassunk rajta egyet. Ha megsült, vegyük ki a serpenyőt, majd kapcsoljuk lejjebb a sütő hőmérsékletét 200 fokra. Készítsünk mélyedéseket a krumplik között, üssük bele a tojásokat. Kicsit sózzuk meg a sárgájukat. Toljuk vissza a sütőbe 8-10 percre attól függően, hogy mennyire remegősre szeretnénk.
Fotó: Getty Images