Szaftos, fűszeres húsgolyók sütőben sütve: nem lesz olajszag a lakásban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A sokféle zöldfűszer a húsgolyó lelke, de érdemes bele chilit is keverni, hogy picit csípős, pikáns legyen.
Be kell vallanom, nem vagyok sem fasírt-, sem húsgolyórajongó, mindig újabb és újabb receptek után kutatok, hogy megtaláljam a tökéleteset. Azt hiszem, ezúttal sikerült, annyira finom ez a fűszeres húsgolyó, hogy melegen, hidegen, magában, feltétként, minden formában levett a lábamról.
A titka a fűszerekben rejlik, de a vörös- és fokhagyma, illetve a parmezán is rengeteget dob rajta. Ha van rá lehetőséged, friss zöldfűszereket keverj a masszába, de ha nincs ilyen otthon, szárítottal is működik a recept. Bár a chili és a balzsamecet csak opcionális hozzávalók, mindkettőt szívből ajánlom, kicsit csípősen lesz az igazi a húsgolyó.
A recept, amiből kiindultam, pankomorzsát ajánlott a masszába, és mivel volt itthon, én is azt használtam, de kenyérbéllel is dolgozhatsz, ugyanis a morzsának nem a ropogóssága fog érvényesülni, tejben kell áztatni, puhítani.
Sütőben sült húsgolyó
Hozzávalók 25 darabhoz
- 60 gramm pankomorzsa/kenyérbél
- 50 ml tej
- 500 gramm darált seréshús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab tojás
- 50 gramm parmezán
- 1 ek petrezselyem (friss)
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk oregánó
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 tk só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint chilipehely
- 1 tk balzsamecet (elhagyható)
Elkészítés:
A pankomorzsát és a tejet keverjük össze, majd tegyük félre 5-10 percre, míg nagyjából megpuhul a morzsa.
Közben készítsük elő az alapanyagokat: a hagymákat pucoljuk meg, a fokhagymát zúzzuk össze, a vöröset reszeljük le vagy vágjuk nagyon finomra. A parmezánt reszeljük le, a petrezselymet aprítsuk össze.
Adjuk a pankomorzsás-tejes keverékhez az összes többi hozzávalót, dolgozzuk egybe a masszát. Hogy könnyebb legyen formázni, fedjük le, majd tegyük fél-1 órára a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Készítsünk nagyjából 2 evőkanálnyi golyókat a masszából, majd tegyük őket a tepsire. Süssük őket 12-15 percig, félidőnél forgassuk át. Ha kívülről szépen megpirultak, készen vannak, azonnal tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors