Sütőben sült kelbimbó gesztenyével és baconnel - Izgalmas téli köret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kelbimbó, ha megfelelően készíted, egyáltalán nem ellenség, nemcsak finom, hanem egészséges zöldség is.
Sajnos még mindig sokakat elriaszt a kelbimbó említése is, pedig egyáltalán nem kellene ódzkodni ettől a kifejezetten téli zöldségtől. Talán azért ez az ellenszenv, mert a kelbimbó íze kicsit emlékeztet a másik mumusra, a kelkáposztára, de előbbi íze sokkal lágyabb.
Ilyenkor télen érdemes lenne gyakran fogyasztani, az év elején szokásos fogyókúrás fogadalmakba is beilleszthető, hiszen alacsony kalóriatartalma mellé gazdag tápérték társul. C-, B-, K-vitamin tartalma is jelentős, olyannyira, hogy a C- és K-vitamin-szükségletet fedezi is. További előnyeiről itt olvashatsz.
A kelbimbó változatosan elkészíthető, főzhetsz belőle levest, rakottast, de köretként és főételként is megállja a helyét. Ha ismerkedsz az ízével, akkor ezt a töltött krumplit neked találták ki, a kelbimbó itt épphogy csak megmutatja magát. Az elkészítésekor vigyázni kell, hogy ne főzd túl, mert akkor elveszíti vitamintartalmát, de az íze sem lesz az igazi. Vásárláskor arra ügyelj, hogy élénkzöld színű, tömör, lehetőleg kisebb darabokat tegyél a kosaradba.
A kelbimbóhoz a gesztenye kicsit édeskés íze remekül illik. Most inkább főzd és ne süsd a gesztenyét, hogy puha maradjon a belseje.
Sütőben sült kelbimbó
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.5 kilogramm kelbimbó
- 200 gramm gesztenye (főtt)
- 200 gramm bacon
- 1 teáskanál étolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy fazékban forraljunk vizet, főzzük 5 percig a kelbimbókat. Szűrjük le, öblítsük át hideg, folyó víz alatt.
A bacont csíkozzuk fel. A gesztenyét vagdossuk be, lobogó vízben főzzük puhára, majd pucoljuk meg.
Tegyük a kelbimbókat egy tálba, forgassuk hozzá a bacont és a gesztenyét. Keverjük hozzá az étolajat is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Terítsük ki egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük 30 percig, amíg aranybarna nem lesz. Időnként forgassuk át, hogy mindenhol jól átsüljön.
Fotó: Getty Images