Ropogósra sült karfiolfalatok tejfölös mártogatóssal: szuper köret krumpli helyett
A ropogósra sült karfiolfalatoknál nem is kell egészségesebb köret.
Könnyű vega ebéd vagy izgalmas köret lehet a sütőben sült kelkáposzta, főleg, ha fűszeres zöldborsóval és feta sajttal tálalod. Ilyenkor érdemes zsenge, új kelkáposztával dolgozni, gyorsan átsül.
Mint minden sütőben készült zöldséget, a kelt is magas hőfokon, olajjal bekenve kell sütni, így kívülről picit megpirulnak a levelei, az alá öntött alaplének köszönhetően belül viszont puha lesz.
A vajon párolt zöldborsó önmagában is tökéletes köret, de érdemes kipróbálni a kellel együtt, citromosan, feta sajttal megszórva, úgy lesz igazán komplex ez a vega étel.
A kelkáposztát tiszítsuk meg, ha szükséges, szedjük le a külső leveleit. Vágjuk hatfelé, a torzsáját hagyjuk benne.
A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk őket hosszában félbe. Az újhagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikákra.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A kelkáposztahasábokat rendezzük el egy 20x30 centis tepsiben, az egyik vágott felükre fektessük őket. Az üresen maradt helyekre tegyünk fokhagymát. Öntsük rá az alaplevet, majd 3 evőkanál olajjal kenjük le a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Toljuk a sütőbe 15 percre. Utána fordítsuk a kelkáposztát úgy, hogy a másik vágott oldalán feküdjön, sózzuk, borsozzuk a másik felét is, majd toljuk vissza még 15-20 percre, míg egészen pirult nem lesz.
Közben olvasszunk vajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az újhagymát és a zöldborsót, addig dinszteljük őket, míg puhák nem lesznek. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg bazsalikommal a zöldségeket.
Ha elkészült a borsó, borítsuk egy kis tálkába. Locsoljunk rá 1-2 evőkanál citromlevet. Keverjük össze.
A megsült kelkáposztát öntsük nyakon a citromos-borsós keverékkel, hogy mindenhova jusson belőle, majd szórjuk meg morzsolt feta sajttal.
Rögtön tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu