
Selymes, sütőben sült krumpli – A tejszíntől puha lesz, a mozzarella csak ráadás

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Sajtos, brokkolis egytál sütőben sütve: a tejszíntől krémes

Krémes, házi eperfagyi gép nélkül: álomfinom desszert egyszerűen

Zöldségekkel töltött, omlós csirkemell: így nem szárad ki a hús

Pihe-puha bögrés kakaós süti: igazi filléres finomság

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk
Annyi minden készülhet krumpliból, hogy érdemes belőle nagyobb mennyiséget tartani otthon.
A krumplit már egyre ritkábban eszem köretként, inkább több mindent pakolok rá, amitől laktató és kiadós főétellé válik. Már nem is emlékszem, mikor ettem utoljára klasszikus, sült formában, inkább leöntöm valamilyen szósszal és sütőben sütöm ropogósra. A lényeg, hogy ne száradjon ki a krumpli sütés közben.
Ezt a tepsis változatot bőven meglocsoltam tejszínnel, és még mielőtt teljesen megsült, mozzarellával is beborítottam, így extra szaftos és puha lett úgy, hogy azért a szélei kellőképpen megpirultak.
Sütőben sült tejszínes krumpli

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint pirospaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 200 milliliter tejszín
- 150 gramm mozzarella sajt (reszelt)
Elkészítés:
A krumplikat alaposan mossuk és hámozzuk meg, majd vágjuk körülbelül fél centiméter vastagságú karikákra. Tegyük őket egy tálba, majd sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá a pirospaprikából is. Jól forgassuk össze a fűszerekkel.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsünk rá olajat, majd egyenletesen oszlassuk szét a tepsi alján. Fektessük bele a krumpliszeleteket, majd öntsük rá a tejszínt úgy, hogy mindenhol érje. Tegyük a sütőbe, süssük 45 percig. Vegyük ki, majd szórjuk meg vastagon mozzarellával, tegyük vissza még negyed órára, hogy a sajt jól rápiruljon.
Fotó: Getty Images