Sütőporos pogácsa a nagyi receptje szerint: pihentetés nélkül is magasra nő a tészta

spcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pogácsasütés nem mindig időigényes, akadnak megúszós variációk is, ha gyorsan szeretnéd az asztalra tenni a meleg nassolnivalót.

A pogácsáról mindig nagymamám jut az eszembe, gyerekkoromban sokat készítettük együtt, jobban mondva én csak a keze alá dolgoztam, tanultam tőle, hogy is készül a finom péksüti. Élvezem az összeállítását, de bevallom, enni még jobban szeretem, örök kedvencem a sajtos pogácsa. A mamától nagyon sokféle pogácsarecept maradt rám, vannak köztük kicsit nehezebb, időigényesebbek is, de akadnak villámváltozatok is, amelyeket nem kell dagasztani és keleszteni, a tészta mégis szép magasra nő.

A gyors receptben élesztő helyett sütőpor kerül a tésztába. A szaftos, puha állagról a túró gondoskodik, ha pedig picit több lett a liszt és sehogy sem akar összeállni a tészta, akkor 1-2 evőkanál tejfölt dolgozz bele. A kiszaggatott pogácsák után maradt tésztát gyúrd egybe, majd nyújtsd ki és szaggasd újra, semmi ne menjen veszendőbe. A pogácsák tetejére bármit tehetsz, amit szeretnél: jól áll nekik a kömény, reszelt sajt vagy szezámmag.

Sütőporos pogácsa

spct

Hozzávalók 30 darabhoz:

Tészta:

  • 25 dekagramm finomliszt
  • 1 csomag sütőpor (7 g)
  • 1 teáskanál
  • 25 dekagramm vaj
  • 25 dekagramm túró
  • 1 darab tojás

Tetejére:

  • 1 darab tojás
  • ízlés szerint sajt, kömény vagy szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, keverjük hozzá a sót, sütőport, majd a hideg, kockára vágott vajat is morzsoljuk hozzá.

Miután a vajat belemorzsoltuk, az áttört túrót és a tojást is adjuk hozzá, gyúrjunk belőle tésztát.

A begyúrt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki 2 centi vastagra, utána pogácsakiszúró vagy pohár segítségével szaggassuk ki a tésztát.

A pogácsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire (ne túl közel egymáshoz, mert meg fognak nőni), a tetejüket kenjük meg felvert tojással. Így is tolhatjuk őket a sütőbe, ha azonban szeretnénk, szórjunk rájuk reszelt sajtot, köményt vagy szezámmagot. A pogácsákat 180 fokosra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük szép pirosra. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük