Sütőtök-gnocchi ricottával - Ha meguntad a krumplis verziót
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
A világ egyik legjobb körete a gnocchi - de nemcsak burgonyából, hanem az édeskés sütőtökből is elkészíthető. A tök mellé egy kis ricotta kerül, ami a krémes állagról gondoskodik.
A sütőtökös gnocchit egyszerűbb elkészíteni, mint a krumplisat, ráadásul gyönyörű sárga színével igen különleges köret. A ricottától könnyű és puha lesz a tészta, egyedül arra kell figyelni, hogy ne a darabos, hanem a krémesebb, kenhető ricottát használjuk hozzá.
A gnocchikhoz sütőtökpürére van szükség, úgyhogy a tököt meg kell főzni vagy párolni. Egy gyors módszer, ha kisebb darabokra vágjuk a sütőtököt, beletesszük egy üvegtálba, lefedjük folpackkal és bedobjuk a mikróba - jóval előbb megpuhul, mint más megoldásokkal.
Nem jó, ha vizes a püré, úgyhogy papírtörlő segítségével itassuk fel róla a nedvességet. A víztől ugyanis ragacsos lesz a massza, nem lehet majd formázni. Van rá esély, hogy a ricottától is nedves lesz kicsit a tészta, ebben az esetben a formázásnál minimális lisztet adhatunk hozzá, de ne essünk túlzásba, különben kemények lesznek a gnocchik.
A megformázott, nyers tésztát nyugodtan lefagyaszthatjuk, de a kifőtt verziót ne tároljuk sokáig, nemcsak azért, mert könnyen megromlik, hanem azért is, mert a hűtőben ragacsos állaga lesz.
Sütőtökös gnocchi
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 gramm sütőtök
- 0.5 bögre ricotta (krémesebb)
- 185 gramm liszt
- 0.33 bögre parmezán
- 1 darab tojás
- 0.25 teáskanál só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Vágjuk kockára a sütőtököt, majd főzzük vagy pároljuk meg.
A puha tököt törjük össze villával vagy pürésítsük le. Tegyük a sütőtökpürét papírtörlőre, hogy a papír felszívja a felesleges nedvességet.
A pürét tegyük egy nagy tálba a többi hozzávalóval együtt. Kézzel alaposan gyúrjuk össze, hogy egy homogén, puha tésztát kapjunk.
Lisztezzük meg a gyúródeszkát, borítsuk ki rá a tésztát. Formázzunk belőle egy vastag rudat.
Vágjuk fel a tésztát 6 egyenlő részre, majd minden részből formázzunk 2 centiméter vastag rudat. A rudakból vágjunk le kb. 3 centiméteres darabokat, majd nyomjunk rájuk barázdákat egy villa segítségével.
Dobjuk a gnocchikat forrásban lévő sós vízbe, kb. 1-2 perc után, ha feljöttek a víz tetejére, készen vannak, szűrjük le őket.
A kész gnocchikat lepiríthatjuk egy kis vajon, hogy még intenzívebbek legyenek az ízek.
Fotó: Getty Images