Melengető, tejszínes sütőtökkrémleves almával dúsítva: fűszeres és selymes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édes sütőtök és a kicsit savanykásabb alma tökéletes harmóniában állnak ebben a melengető krémlevesben.
A sütőtökkrémlevesben az a jó, hogy magában, fűszerekkel is tökéletes, de különféle zöldségekkel és gyümölcsökkel is fel lehet dobni, egész más lesz úgy az íze. Ha répát keversz hozzá és gyömbérrel fűszerezed, nemcsak pikáns, hanem szuperegészséges lesz a végeredmény. A sütőtököt a kicsit savanykásabb zamatú almával is párba állíthatod, egészen különleges lesz.
Amúgy is érdemes sok sütőtököt enni, mert tele van vitaminnal. Itt összegyűjtöttük, mennyi finomságot készíthetsz belőle.
Sütőtökkrémleves almával
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab sütőtök (közepes)
- 3 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 3 darab alma (Granny Smith)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 0.5 kávéskanál fehér bors
- 1 csipet szerencsendió
- 1 csipet cayenne-bors
- 900 milliliter zöldségalaplé
- 120 milliliter tejszín
- ízlés szerint só
- 1 darab alma (díszítésnek)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A sütőtököt és az almákat vágjuk félbe, a magokat kaparjuk ki, az almát pucoljuk meg. Kenjük meg olajjal, és sózzuk meg a zöldség és gyümölcs húsát. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és vágott felükkel lefelé fektessük rá őket. Süssük 30 percig, majd vegyük ki a sütőből. Amikor kicsit hűlt, egy kanállal vájjuk ki a sütőtök belsejét, és tegyük félre.
A hagymát pucoljuk meg, és vágjuk apróra.
Egy nagyobb lábasban közepes lángon olvasszuk fel a vajat. Amikor a vaj elkezd egy kicsit barnulni, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és dinszteljük 5 percig. Tegyük bele az almákat, az összenyomott fokhagymát, a barna cukrot, a fahéjat, a fehér borsot, szerecsendiót és a Cayenne-borsot, és főzzük 3 percig. Adjuk hozzá a sütőtököt is, öntsük fel alaplével, majd sózzuk, és várjuk meg, amíg felforr. Vegyük le a hőmérsékletet, és főzzük 20 percig. Keverjük hozzá a tejszínt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk 10 percig hűlni.
Tegyük a levest turmixgépbe, és pürésítsük. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá még alaplét.
Szeleteljünk fel egy almát, és díszítsük vele a levest. Forrón tálaljuk.
Fotó: Getty Images