Banános-sütőtökös kenyér, amely 5 nap után is omlós és szaftos lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Mit tegyünk, ha megmarad otthon egy pár banán és megbarnulnak? Süssünk belőle banánkenyeret. Ez a sütemény csak jó érett banánból finom igazán. De ne álljunk meg itt, keverjük össze a szezon legédesebb és legvidámabb zöldségével, a sütőtökkel.
A banán iránti vonzódásom akkor kezdődött, amikor elkezdtem futni - ez az a gyümölcs, amelyiket edzés, sőt, verseny közben is könnyen el tudom fogyasztani és még elegendő energiát is ad. Emellett finom édes és az esetlegesen háborgó gyomromat is megnyugtatja. Nem véletlenül kínálják frissítésként a futóversenyeken, a banán nemcsak kalóriában, hanem magnéziumban és káliumban is gazdag.
A megbarnult banán utóélete
Én mindig tartok otthon egy fürttel, de előfordul, hogy nem tudom megenni, és - az én ízlésemnek - túl puha lesz, sőt, megbarnul. Ilyenkor jön el a másodvirágzása, sütemény lesz belőle. Tettem már amerikai palacsinta és gofri tésztájába, de a legújabb kedvenc a banánkenyér lett. Ezt is fel lehet dobni, ősszel például sütőtökkel, ami elég édes a tésztába és mellette tele van vitaminnal.
Ha megfelelően tároljuk - ahogy kihűlt, csomagoljuk be fóliába -, akkor akár 5 napig is ehetjük, feltéve, ha kitart addig.
Sütőtökös banánkenyér
Hozzávalók 8 személyre
- 100 gramm sütőtök (megsütve)
- 110 gramm vaj
- 2 darab banán (érett)
- 140 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csipet só
- 50 gramm darált dió
- 240 gramm liszt
- ízlés szerint fahéj
Elkészítés:
A felkockázott sütőtököt a sütőben, egy kis olívaolajjal süssük puhára. Egy nagy tálban habosítsuk fel a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, közben folyamatosan keverjük. A banánt és a sütőtököt villával nyomjuk össze, majd keverjük hozzá. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a darált dióval. Az egész masszát vegyítsük össze. Ne felejtsük, a finom banánkenyér titka, hogy ne keverjük túl sokáig a tésztáját, csak éppen addig, amíg homogén nem lesz.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy kenyérsütőformát vajazzunk ki, öntsük bele a tésztát, ha szeretnénk, félbevágott banánokkal díszítsük, majd tűpróbáig süssük.
Fotó: Getty Images