Krémes sütőtökös hummusz - Ünnepi előételnek is tökéletes
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Paradicsomos kuszkuszsaláta: sok zöldség és zöldfűszer dobja fel
Pihe-puha túrós muffin: kezdőknek is sikerülni fog
Tartalmas tésztabatyu krumplival töltve: zsírtól omlós a tészta
Villámgyors kakaós amerikai palacsinta: a reggelek sztárja lesz
Így süsd és főzd helyesen a zöldségeket: 6 módszert mutatunk
A hummuszt rengetegféleképpen lehet ízesíteni, sült zöldségekkel pürésítve még finomabb és krémesebb lesz.
A hummusz egy közkedvelt közel-keleti mártogatós, melynek alapját a csicseriborsó és a tahini képezi. Ebben a változatban azonban krémes sütőtökpürével turbóztuk fel a klasszikus receptet, amihez használhatsz maradék sült tököt, de természetesen frissen is elkészítheted az alapot. Csak annyi a teendőd, hogy a tököt darabokra vágod, majd megsütöd vagy megfőzöd, végül a húsát kikanalazod és aprítógépben pürésíted.
Ha kész vagy a pürével, utána már gyerekjáték a hummusz összeállítása: mindent robotgépbe kell tenni, majd összeturmixolni. Ízlés szerint készülhet kevesebb vagy több fokhagymával, lehet fűszeresebb, savanykásabb is, érdemes kóstolgatni és beállítani az ízeket.
Sütőtökös hummusz
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm csicseriborsó (konzerv)
- 250 gramm sütőtökpüré
- 1 teáskanál só
- 0.5 teáskanál chilipor
- 0.5 teáskanál római kömény
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál tahini
- 2 evőkanál citromlé
- 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Készítsük el a sütőtökpürét. Ehhez főzzük vagy süssük puhára a tököt, majd a húsát pürésítsük.
A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, a csicseriről öntsük le a levet, mossuk át, majd szűrjük le.
Tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, majd turmixoljuk össze, míg krémes nem lesz. Ha túl sűrű, egy kis vízzel lehet hígítani. Ízlés szerint fűszerezzük.
Pirított tökmaggal, chilivel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!